Denník N

Biden si vybral človeka, ktorý má vrátiť USA pozíciu svetového lídra. Bude tvrdší na Putina aj Orbána

Antony Blinken má byť ministrom zahraničných vecí vo vláde nastupujúceho prezidenta Joa Bidena. Foto - TASR/P
Antony Blinken má byť ministrom zahraničných vecí vo vláde nastupujúceho prezidenta Joa Bidena. Foto – TASR/P

Antony Blinken má ako nový šéf americkej diplomacie ukončiť Trumpovu politiku „America first“. Európu pozná veľmi dobre – v Paríži ho vychovával preživší holokaustu, jeho mama sa narodila v Maďarsku.

Je jeho kamarát a dlhé roky bol jeho poradcom. Ťažko si nastupujúci americký prezident Joe Biden mohol na post šéfa diplomacie vybrať niekoho skúsenejšieho a bližšieho, než je diplomat-veterán Antony Blinken.

Tony, ako sa mu hovorí familiárne, bude jednou z hlavných postáv novej americkej administratívy. Biden chce nanovo zadefinovať zahraničnú politiku USA po Donaldovi Trumpovi a vrátiť Spojené štáty do pozície svetového lídra so silným akcentom na spoluprácu so spojencami. A Blinken má celú operáciu viesť.

Jeho nomináciu na post ministra zahraničných vecí ako prvá zverejnila agentúra Bloomberg. Signalizuje to, že Biden chce mať vo svojej vláde skúsených ľudí, ktorí sa v kontraste s Trumpovou víziou „America first“ budú viac orientovať na spoluprácu so spojencami.

Medzi priority sa tiež vráti agenda dodržiavania ľudských práv.

Blinkenova misia

Blinken je ostrieľaný diplomat. Bol napríklad pri tom, keď Obama, Biden a Clintonová v roku 2011 sledovali v Bielom dome naživo tajnú operáciu, ktorá v roku 2011 viedla k zabitiu lídra teroristickej organizácie al-Káida Usámu bin Ládina.

Blinken bol okrem iného svedkom zabitia najhľadanejšieho teroristu na svete – Usámu bin Ládina. Foto – TASR/AP

„Je zaujímavé, že ide za ministra,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie