Denník N

Nové opatrenia na hraniciach porušujú právo Únie

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Vyhláška je diskriminačná, pretože bezdôvodne znevýhodňuje občanov niektorých členských krajín a zvýhodňuje občanov susedných štátov. A ešte je aj neproporcionálna.

Autor je vysokoškolský pedagóg na Právnickej fakulte London School of Economics and Political Science (LSE)

V piatok 13. novembra publikoval úrad verejného zdravotníctva novú vyhlášku. Bola účinná hneď od ďalšieho pracovného dňa. Podľa vyhlášky v podstate každá osoba, ktorá prechádza cez hranicu, potrebuje PCR test alebo musí ísť do karantény na päť až desať dní.

Vyhláška vyníma z tejto povinnosti určité skupiny osôb. Práve pri týchto výnimkách však čitateľ nadobudne pocit, že nežijeme v Európskej únii, ale ešte v Rakúsko-Uhorsku.

Cezhraniční zamestnanci, ktorí bývajú na Slovensku, síce majú výnimku z karantény, ale len ak pracujú v „susedných“ krajinách (§ 5 ods. 1 písm. a) bod 1 vyhlášky). Kto len tak trochu sleduje pohyb slovenských pracovníkov, vie, že ich veľa smeruje do „nesusedných“ krajín – Veľkej Británie, Nemecka, Írska, prípadne Belgicka, Talianska a Holandska.

Aj v týchto krajinách máme časť zamestnancov, ktorí sa na Slovensko vracajú raz za týždeň. Podstúpiť PCR test každý týždeň pred odchodom domov je nemožné. Ak ste napríklad od pondelka do štvrtka v Nemecku na stavbe, len ťažko si tam urobíte test a ešte aj stihnete dostať jeho výsledky pred prekročením slovenskej hranice v piatok. Nehovoriac o peniazoch.

Tá istá vyhláška karanténu a ani test nevyžaduje pri cezhraničných zamestnancoch pracujúcich v susedných krajinách. A tie majú často horšiu epidemiologickú situáciu ako niektoré „nesusedné“ európske krajiny. Výsledky týchto pravidiel sú vskutku absurdné.

Ak napríklad bývate v Košiciach a pracujete 1500 kilometrov východne, napríklad v takom Luhansku, môžete sa vrátiť domov na Slovensko každý týždeň bez karantény. Ak však pracujete smerom na západ za rakúskou alebo českou hranicou, máte smolu.

Ak pracujete ako cezhraničný zamestnanec v epidemiologicky problematickom Česku, nepotrebujete ísť do karantény a ani na test. Ak ste však v neproblematickom Nemecku, do karantény ísť musíte.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie