Denník N

Oxfordská vakcína neobsahuje bunky potrateného plodu. Má úspešnosť až 90 percent

Ilustračné foto – ThisisEngineering RAEng/unsplash.com
Ilustračné foto – ThisisEngineering RAEng/unsplash.com

Virálne video populárne aj na Slovensku obsahuje plno chýb. Výsledky zverejnené dnes ukazujú, že pri správnom dávkovaní má oxfordská vakcína až 90-percentnú účinnosť. V porovnaní s konkurenciou je jej výhodou nižšia cena či fakt, že ju netreba skladovať pri extrémne nízkych teplotách.

Vakcína vyvíjaná Oxfordskou univerzitou a spoločnosťou AstraZeneca neobsahuje bunky potrateného plodu, nemení sekvenciu DNA, neobsahuje „kopu svinstiev“ ani nezabíja, ako chybne uvádza video zverejnené minulý týždeň na stránke We are Waxxed na Instagrame.

Päťminútové video je v angličtine, no má české titulky a húfne ho šíria aj slovenskí používatelia sociálnych sietí. O zavádzajúcom videu už nekriticky informoval aj dezinformačný časopis Zem a vek.

Autorka videa sa pozastavuje nad tým, že „oxfordská vakcína“ je rekombinantná, z čoho klikaním na články na Wikipédii usúdi, že obsahuje bunky potrateného plodu.

Ako je to naozaj?

Rekombinantná vakcína

Oxfordská vakcína patrí medzi vakcíny s vírusovým vektorom. To znamená, že obsahuje iný vírus, ktorý je určený na prenos génov nového koronavírusu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie