Denník N

Nie, dánska štúdia nedokazuje, že rúška nefungujú

Foto – Leohoho/Unsplash.com
Foto – Leohoho/Unsplash.com

Hoci niektorí hovoria, že dánska štúdia ukázala, že rúška nefungujú, nie je to pravda. Nosenie rúšok obhajujú aj hlavný autor štúdie či šéfredaktorka časopisu, ktorý článok vydal. Dánsku štúdiu mnohí kritizujú pre nedostatky v dizajne.

Dánska štúdia vydaná minulý týždeň údajne dokazuje, že rúška nemajú vplyv na šírenie nového koronavírusu.

Správu húfne šíria slovenskí používatelia sociálnych sietí a informovali o nej viaceré dezinformačné média vrátane časopisu Zem a vek, ktorý sa v článku odvoláva na vyjadrenia lekára Andrewa Kaufmana.

Kaufman je psychiater a prívrženec alternatívnej medicíny, ktorý napríklad tvrdí, že zápal slepého čreva je v skutočnosti zápchou, ktorú treba liečiť klystírom. Lekár popiera existenciu nového koronavírusu a vraví, že ide o „krízu zinscenovanú globalistami“.

V tomto článku sa pozrieme na to, čo v skutočnosti hovorí dánska štúdia, vysvetlíme, aké má nedostatky, a zasadíme ju do kontextu ďalších poznatkov o nosení rúšok.

Iba symbolický význam?

Štúdia vyšla v kvalitnom lekárskom časopise Annals of Internal Medicine. Vedci a vedkyne z Kodaňskej univerzity a ďalších výskumných inštitúcií do nej zaradili niečo vyše 6-tisíc dobrovoľníkov, ktorých rozdelili na dve zhruba rovnako veľké skupiny – experimentálnu a kontrolnú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie