Denník N

Široký ako vlastník Dôvery? Písali to všetci, Penta žaluje Denník N (anketa so šéfredaktormi)

Juraj Široký. Foto N – Vladimír Šimíček
Juraj Široký. Foto N – Vladimír Šimíček

To, že polovičným vlastníkom poisťovne Dôvera je v skutočnosti Juraj Široký, ktorý sa skrýva za schránkovú firmu Prefto, písali v SME aj v Trende, no Penta za to žaluje len Denník N. Šéfredaktorka SME Beata Balogová žalobu kritizuje, za podobnými článkami v SME o Dôvere si stojí. Žaloba prekvapila aj Mariána Leška.

Finančná skupina Penta podala na Denník N žalobu pre komentár Konštantína Čikovského Prečo sa Pente oplatí poisťovňa. Nepáčia sa jej štyri výroky uvedené v texte. Že má dobré podmienky na to, aby dokázala v Dôvere dobre zarábať, a zisky má kde skryť – napríklad prelievaním do svojich zdravotných zariadení, že mohli z Dôvery mimo oficiálneho zisku povyťahovať 400 miliónov eur alebo že polovicu Dôvery vlastnil Juraj Široký a známi Roberta Fica.

Penta žiada na súde ospravedlnenie po tom, čo jej noviny zamietli uverejniť opravu. Peniaze nežiada, no hrozí aj ďalšími žalobami.

Akcionári dostali stovky miliónov

V komentári pritom neodzneli žiadne nové tvrdenia. O účtovnej operácii, ktorou sa v roku 2009 zvýšil zisk poisťovne Dôvera o 470 miliónov eur, z ktorých väčšina už skončila na účtoch dvoch firiem vystupujúcich ako akcionári Dôvery, písali aj v denníku SME alebo Trende.

Namiesto toho, aby spojenie poisťovní Dôvera a Apollo prebehlo normálne, formálne kúpila jedna poisťovňa druhú. Po tejto operácii znalecký posudok určil, že Dôvera má o 470 miliónov eur vyššiu hodnotu ako pred predajom. Majetku ani peňazí jej nepribudlo, len ocenili aj hodnotu poistného kmeňa, ktorý pri predaji poisťovne zo zákona prevádzali, ako keby nemal žiadnu cenu. O rok neskôr akcionári Dôvery rozhodli, že 413 miliónov zo 470 miliónov eur, o ktoré si Dôvera účtovne polepšila, zapíšu do výkazov ako záväzok voči akcionárom. To sú peniaze, ktoré má vlastníkom splatiť okrem bežných dividend. Z veľkej časti to už aj urobila.

Leško: Širokého by voliči Ficovi neodpustili

Podobne ako o zisku už médiá písali aj o Jurajovi Širokom v Dôvere, hoci on sa k vlastníctvu nehlási. Namiesto neho tam bol právnik Daniel Futej, ktorý spravuje Širokého obchodné aktivity a vyšetrovatelia ho vypočúvali aj v kauze Váhostav.

„Keď vládne Smer, firmy blízke J. Širokému sú úspešné až do takej miery, že podnikateľ musí svoje úspechy skrývať za schránkové spoločnosti. Ani od marketingového premiéra, akým je R. Fico, by jeho priaznivci ‚nekúpili‘ to, že nielen za Váhostavom, ale aj za polovicou poisťovne Dôvera, za polovicou záchranky Falck i za megaúspešnou spoločnosťou Medical Group je aj vďaka Smeru jediný človek,“ napísal v apríli Marián Leško v Trende.

Rok predtým opisoval Širokého aktíva v Dôvere i šéfredaktor Trendu Oliver Brunovský: „Široký priamo alebo cez svoje firmy umiestnil strategické aktíva teraz už do vlastných podnikov. Spravidla takých, kde videl dobrú príležitosť využívať rozsiahle kontakty. Váhostav-SK je ekonomicky nastavený na veľké stavebné zákazky, Plastika zmodernizovaná za eurofondy čaká na kontrakty posvätené kanalizačnými zámermi EÚ, bit-Studio Bratislava vie realizovať vládne projekty v IT biznise. Zdravotnícky biznis podporuje Dôvera.“

V máji písal o Širokom aj denník SME: „Tajomník firiem Ginostra a Efelan Trading spravuje aj ďalšiu cyperskú spoločnosť – Prefto Holdings. Tá je papierovým majiteľom polovice zdravotnej poisťovne Dôvera a je spájaná so Širokým. Tieto prepojenia naznačujú, že skutoční vlastníci polovice zdravotnej poisťovne Dôvery a ľudia, ktorí naliali do Váhostavu milióny eur v zlých časoch, sa maskujú rovnakými bielymi koňmi.“

Prečo Penta žaluje len Denník N? To hovorca Gabriel Tóth nevysvetlil: „Žalobu za komentár sme sa rozhodli podať pre viaceré nepravdivé tvrdenia, ktoré sú v ňom uvedené. Autor predovšetkým úmyselne vytvára klamlivý dojem, že zdravotnícke spoločnosti Penty ‚ukrývajú‘ či ‚prelievajú‘ finančný zisk. V žiadosti o opravu a neskôr v žalobe sme sa, samozrejme, vymedzili voči všetkým nepravdivým tvrdeniam, ktoré sú uvedené v komentári a týkajú sa našej spoločnosti,“ napísal hovorca. Žalobu považuje za poslednú možnosť, „ako sa chrániť pred zavádzajúcimi informáciami, keďže Denník N odmietol našu žiadosť o opravu“.

Je pre Pentu ochrana vlastného mena a presadzovanie vlastných podnikateľských záujmov vyššou prioritou než odhaľovanie pravdy, čo je úlohou médií? Znamená táto žaloba, že ide Penta aktívne vystupovať proti médiám, ktoré nevlastní? Prečo Pente nejde o odhaľovanie reálnych vlastníkov poisťovní, ale naopak žaluje médium, ktoré sa ich odhaliť snaží? Na to hovorca neodpovedal.

Žaloba Penty je vôbec prvou žalobou, ktorú niekto na Denník N od jeho vzniku v januári podal. Denník N založila časť redakcie denníka SME, ktorá odišla na protest proti vstupu skupiny Penta do vydavateľstva Petit Press.

Čo na žalobu hovoria šéfredaktori

Penta spoluvlastní denník SME a vlastní denník Plus 1 deň, týždenník Plus 7 dní, web aktualne.sk alebo týždenník Trend. Čo na žalobu hovoria ich šéfredaktori a komentátor Trendu Marián Leško?

Beata Balogová, šéfredaktorka SME (Penta cez firmu NAMAV vlastní 45 % vydavateľstva Petit Press)

„Vlastníctvo alebo spoluvlastníctvo médií nie je biznis ako každý iný. Ten, kto vstupuje do segmentu médií, by sa mal o to viac vyvarovať podávaniu žalôb na médiá. Žaloby na médiá určite nepodporujú prostredie, v ktorom sa rozvíja slobodné a investigatívne novinárstvo. Žaloby nepodporujú ani snahu médií púšťať sa do takých náročných tém, ako je rozuzlenie spleti vlastníckych vzťahov niektorých firiem na Slovensku. Pritom práve v takom citlivom sektore, akým zdravotníctvo je, aj vzhľadom na objem financií, ktorý sa cez tento sektor ročne premelie, napĺňajú novinári odhaľovaním vlastníckych vzťahov dôležitý verejný záujem, pretože je v záujme verejnosti vedieť, kto skutočne podniká v zdravotníctve, a vylúčiť tak podozrenia, že tam podnikajú nepriamo politici alebo im blízki oligarchovia. Je zrejmé, že vstup Penty do médií nezmenil vzťah investičnej skupiny k žalobám na médiá. Za článkami, ktoré denník SME uverejnil o vlastníckych štruktúrach Dôvery, si stojíme. Penta je cez spoločnosť NAMAV minoritným akcionárom vydavateľstva Petit Press a nemá vplyv na riadenie spoločnosti, teda nemá dosah ani na denník SME. Penta doteraz nevykonáva akcionárske práva, pretože transakcia kúpy minoritného podielu je v procese schvaľovania zo strany PMÚ. Navyše vlastniť možno iba stroje alebo veci, ale nie ľudí – obzvlášť v takom slobodnom povolaní, akým je to novinárske. Zvyšok je už len otázkou integrity konkrétnych jednotlivcov.“

Oliver Brunovský, šéfredaktor Trendu (vydavateľstvo vlastní spoločnosť V3 Media Holdings BV, ktorá patrí k skupine Penta)

„Zo strany média je korektný postup vtedy, ak zverejňuje iba overené informácie a poskytuje primeraný priestor aj protistrane. U subjektov, o ktorých sa píše, považujem za korektné najprv požiadať o opravu nepravdivých informácií v zmysle tlačového zákona, a ak im médium nevyhovie, kritizovaný má legitímne právo brániť sa aj súdnou cestou. Neférové by pritom bolo, ak by sa niekto snažil cez súdy médium finančne zlikvidovať. Druhá vec je, ako kvalitne dokážu noviny informácie napísať a zeditovať. Trend písal o Dôvere a J. Širokom aj predtým, ako sa jeho vlastníkom stala Penta, a napísal to tak, aby to bolo aj právne obhájiteľné.“

Marián Leško, politický komentátor Trendu: „Prekvapilo ma, že medzi výrokmi, ktoré má Denník N na žiadosť právneho zástupcu Penty opraviť, je aj výrok, že polovicu Dôvery vlastnil Juraj Široký a známi Roberta Fica. Vetu, že polovicu Dôvery vlastnil Široký, som nie tak dávno napísal aj ja – a musím priznať, že tak narýchlo si neviem spomenúť na nikoho z brandže, kto by ju nenapísal. V roku 2011 poskytol denníku SME rozhovor Eduard Maták, jeden zo spoločníkov Penty, ktorý dostal otázku, prečo sa finančná skupina dlhé roky neohradila voči novinovým článkom, ktoré konštatovali, že Široký má polovičný podiel v Dôvere. Pán Maták odpovedal: ‚Mal by sa ohradiť pán Široký.‘ Myslím si, že ak niečo také povie predstaviteľ skupiny v roku 2011 a potom sa podľa toho skupina ešte štyri roky správa, tak náhla žiadosť o opravu predstavuje čudný obrat. Veď by sa mal ohradiť pán Široký.“

Miloš Luknár, šéfredaktor Plus 7 dní (vydavateľstvo vlastní spoločnosť V3 Media Holdings BV, ktorá patrí k skupine Penta)

„Prepáčte, ale ja naozaj nemám žiadne vedomosti o tom, prečo vás zažalovali, čo je predmetom sporu a čo od vás v prípade úspechu požadujú. Osobne si však nemyslím, že ak sa niekto stane majiteľom média, stráca morálne právo zažalovať iné médium, ak má pocit, že boli poškodené jeho práva. Ale opakujem, tento spor nepoznám.“

Richard Erdöfy, šéfredaktor aktualne.sk (vydavateľstvo vlastní spoločnosť V3 Media Holdings BV, ktorá patrí k skupine Penta)

„Žalobu skupiny Penta beriem na vedomie ako fakt, bez komentára.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie