Denník N

Pandémiu vyriešime, ak vakcínu dostanú všetci. Zatiaľ ju nakupujú hlavne bohaté krajiny

Nemecká kancelárka Angela Merkelová na tlačovej konferencii po summite lídrov krajín G20. Ilustračné foto: TASR/AP
Nemecká kancelárka Angela Merkelová na tlačovej konferencii po summite lídrov krajín G20. Ilustračné foto: TASR/AP

Lídri krajín G20 sa na online summite zhodli na tom, že “nebudú šetriť úsilím”, aby sa vakcína proti COVID-19 dostala aj do chudobnejších krajín.

Bohaté krajiny sa už pred niekoľkými týždňami zaviazali, že zasponzorujú vakcíny proti koronavírusu aj pre chudobnejšie rozvojové krajiny, ktoré by bez pomoci mali len veľmi malé nádeje sa k nej dostať.

Prišiel čas premeniť slová na činy. Upozorňovala na to nemecká kancelárka Angela Merkelová na minulotýždňovom samite lídrov G20, kým ruský prezident Vladimir Putin nástojil, že vakcína Sputnik by bola lacnejšia, a americký prezident Donald Trump si odbehol zahrať golf.

Lídri sa však napokon zhodli, že „nebudú šetriť snahou“, aby zabezpečili férovú distribúciu vakcín, hoci z toho nevypadla žiadna konkrétna dohoda.

„Budeme sa rozprávať s GAVI (Globálna očkovacia aliancia) o tom, kedy sa začnú rokovania, lebo sa trochu obávam, že zatiaľ sa neurobilo nič,“ povedala s tým, že „len mať peniaze na účte nestačí. Musí sa niečo aj urobiť pre rozvojové krajiny“.

Solidarita je prežitie

Nejde pritom o žiadny dobrý skutok. Na to, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie