Denník N

O prokurátoroch už vieme takmer všetko, dohoda bude komplikovaná

Kanditáti na generálneho prokurátora: Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Hrivnák, Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Ján Šanta a Maroš Žilinka. Foto – N a TASR
Kanditáti na generálneho prokurátora: Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Hrivnák, Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Ján Šanta a Maroš Žilinka. Foto – N a TASR

Sudca Kliment prešiel len o jeden hlas a stráca politickú podporu, najpopulárnejší je podľa poslancov Šanta.

Je to najdôležitejšia voľba tohto volebného obdobia. Generálny prokurátor bude vo funkcii sedem rokov, teda takmer celé funkčné obdobie aj budúcej vlády. Koalícia týždne vyhlasovala, že všetko ukáže až verejné vypočutie kandidátov. To trvalo tri dni, ale ani teraz nie je jasné, kto je z kandidátov „najlepší“.

Dôležitejšie ako dojem na verejnosť alebo na novinárov je to, kto je politicky priechodný a na kom sa vedia dohodnúť všetky štyri strany vládnej koalície. Takýto prienik zatiaľ nenastal.

V utorok prebehnú rokovania jednotlivých poslaneckých klubov a strany zrejme postupne povedia svojich favoritov. Niektoré možno aj viacerých, aby ukázali, o kom sú ochotné rokovať. V utorok večer by mala byť koaličná rada.

Zo siedmich kandidátov majú najmenšiu šancu na zvolenie Rastislav Remeta a Jozef Čentéš. Obaja boli na vypočutí najmenej presvedčiví. Koalícia hľadá niekoho nebojácneho a rázneho a Čentéš aj Remeta pôsobili skôr ako dobrí zamestnanci než nekompromisní lídri. Čentéš sa často vyhýbal priamej odpovedi a Remeta nevidel zlyhanie systému, ale len jednotlivcov. Čentéš sa viac cítil doma v odborných otázkach ako hodnotových, a keď mu poradca prezidentky Marián Leško povedal, že nepovažuje za hrdinstvo postaviť sa v roku 2010 Dobroslavovi Trnkovi s podporou vládnej koalície, tak Čentéšovi klesol aj pôvodne nabudený hlas.

Poslanci sa kandidátov niekedy pýtali aj na nepodložené obvinenia. Stačilo, že dostali nejaký podnet do emailu a už ho nahlas prečítali. Čentéš tak musel vysvetľovať aj vyšetrovanie dopravnej nehody v Nitre, s ktorou nemal nič spoločné. Na podobné „zaručené“ informácie museli odpovedať aj niektorí ďalší kandidáti.

Video: O akej mafii hovoril premiér a koho chcú poslanci (autorka: Martina Koník)

 

Favoriti

Najväčšími favoritmi voľby boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie