Denník N

Mohol by som vydať detskú Kámasútru, videl som šialené veci, vraví expert na internetovú šikanu

Martin Kožíšek. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Martin Kožíšek. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Útoky na dospievajúce deti sú častejšie, než si myslíme, ale odohrávajú sa väčšinou inak a páchajú ich najčastejšie iní útočníci, než by nám napadlo, vraví špecialista na rizikové správanie na internete Martin Kožíšek.

Kožíšek v rozhovore pre český Deník N rozpráva aj o seriáli #MartyIsDead z produkcie Mall TV, ktorý vyhral medzinárodnú televíznu ceny Emmy.

Ústrednou témou príbehu je internetová šikana a kybergrooming a Kožíšek spolupracoval s tvorcami ako odborný poradca.

Mali by sme spolu hovoriť o nebezpečenstvách, ktoré na deti a dospievajúcich číhajú na internete, hlavne teda o kyberšikane a takzvanom kybergroomingu. Kybergroomeri z detí ťahajú pod rôznymi zámienkami (a rôznymi identitami) nahé fotky alebo videá so sexuálnym obsahom, alebo sa ich snažia vylákať na skutočné schôdzky. Tým by sme asi mohli začať. Kto sú internetoví sexuálne motivovaní útočníci?

Dosť sa to líši u chalanov a dievčat. U dievčat to sú najčastejšie „obyčajní“ chlapíci, ktorí nemajú žiadnu úchylku, „len“ si chcú spestriť sexuálny život.

Štrnásťročné dievčatá už nevyzerajú ako deti, aj keď podľa zákona deťmi, samozrejme, sú. A u chalanov je to podobné, len ide o homosexuálov.

Naozaj sofistikované útoky obzvlášť nebezpečných psychopatov alebo, napríklad, pravých pedofilov na malé deti sú zriedkavé.

Keď som čítala rozhovor s Vítom Klusákom, ktorý natočil film, kvôli ktorému „lákal“ do pasce kybergroomerov, ktorí mali záujem o sex s maloletými dievčatami, mala som z toho pocit, že niektorí z útočníkov boli tak trochu truľovia. Tým však nechcem zľahčovať nebezpečenstvo, ktoré deťom na internete hrozí…

Kybergrooming je veľmi nebezpečný, ale tí najnebezpečnejší útočníci na také jednoduché pasce naozaj neskočia. Skutoční predátori, zneužívači malých detí alebo ľudia, ktorí ich „lovia“ pre pornobiznis, poznajú všetky fígle.

Aby ste dostali do pasce niekoho takého, potrebujete niekoľkomesačnú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Sexuálne zneužívanie

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie