Denník N

NAKA zadržala bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša aj advokáta Poláka

Príslušníci NAKA v akcii. Ilustračné foto – FB Polície SR
Príslušníci NAKA v akcii. Ilustračné foto – FB Polície SR

Akcia Božie mlyny pokračuje zatýkaním bývalých príslušníkov tajnej služby.

NAKA v utorok zadržala bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomíra Arpáša. V službe bol oficiálne do roku 2006. Podľa informácií Denníka N ho zadržali v súvislosti s akciou Božie mlyny, ale vyšetruje ho aj tím Gorila.

„V dnešných skorých ranných hodinách bola zrealizovaná policajná akcia s názvom Babylon, v rámci ktorej bolo zadržaných päť obvinených osôb. Vyšetrovateľ NAKA voči týmto osobám vzniesol obvinenie pre pokračovací obzvlášť závažný zločin vydierania v súbehu s obzvlášť závažným zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti a jednej obvinenej osobe aj pre trestný čin podplácania. S obvinenými osobami sú nateraz vykonávané procesné úkony,“ potvrdila hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Práve Arpáš mal byť tým, kto predal nahrávku Gorila finančnej skupine Penta. Keď to chceli v minulosti policajti vyšetrovať, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik im robil prekážky a problémy.

Okrem Arpáša zadržali aj bývalého príslušníka SIS a advokáta Františka Poláka. V akcii Božie mlyny o vydieraní podnikateľov vypovedá bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Kto sú ďalší traja zadržaní, zatiaľ nie je známe.

Penta aj Arpáš, ktorý mal zo služby vyniesť Gorilu, sa v minulosti bránili, že finančné transakcie, ktoré medzi nimi prebehli, sa netýkali Gorily, ale toho, že si Penta Arpáša najala ako experta na zdravotnícke analýzy.

„Ak totiž robíte celé roky s plným nasadením a niekto vám zrazu zo dňa na deň povie, že s vami už nepočíta, tak to nie je nič príjemné. A potom prišla ponuka, aby sme robili niečo, na čo sme boli zvyknutí z minulosti. To znamená venovať sa určitým aktivitám v rámci spoločenského a ekonomického života, konkurenčných vzťahov a analýzam,“ povedal Arpáš v roku 2015 Via Iuris.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie