Denník N

K Bidenovmu tímu sa pridáva veľké meno. Kerry bude bojovať proti klimatickej zmene

John Kerry a Joe Biden. Foto - TASR/AP
John Kerry a Joe Biden. Foto – TASR/AP

Do Washingtonu sa vracia ďalšia známa tvár. Špeciálnym vyslancom pre boj proti klimatickej zmene bude bývalý senátor a minister zahraničných vecí John Kerry. Podľa Bidena bude proti klimatickej zmene bojovať „na plný úväzok“.

Kerry ešte ako minister podpisoval Parížsku dohodu o klimatickej zmene, ktorú Donald Trump kritizuje od začiatku. Dohoda podľa neho škodí pracujúcim obyvateľom USA a nie je navrhnutá tak, aby zachránila životné prostredie, ale aby zničila americkú ekonomiku.

Spojené štáty preto pod jeho vedením od dohody odstúpili. Návrat k dohode má byť jedným z prvých krokov nového prezidenta.

Tam však Biden nechce skončiť. Boj proti klimatickej zmene považuje za jednu zo svojich priorít. Nový prezident chce, aby USA pri ochrane životného prostredia patrili medzi svetových lídrov.

Klímu vníma inak ako Trump

Kerry je s Parížskou dohodou osobne spojený. Keď ju v apríli 2016 podpisoval, na kolenách mu sedela jeho vnučka. Kerry tak chcel dať najavo, že ide o dohodu pre budúce generácie. O niekoľko mesiacov neskôr však voľby vyhral Donald Trump, ktorý oznámil, že USA od dohody odstúpia.

Kerry ho za to kritizoval a pred dvoma rokmi dokonca vravel, že toto rozhodnutie si vyžiada ľudské životy. Odkaz mu poslal aj po tom, ako Biden oznámil, že bude špeciálnym vyslancom pre klimatickú zmenu. „Čoskoro bude mať Amerika

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie