Denník N

Prístup Smeru k voľbe generálneho prokurátora je zas hanebný

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Strana Roberta Fica sprevádza voľbu, na akú by sa pri tejto funkcii sama nikdy nezmohla, zavádzaním a neférovým zhadzovaním kandidátov.

Vládna koalícia nemá ani po vypočúvaní kandidátov na generálneho prokurátora jasného favorita. Igor Matovič je síce za Juraja Klimenta, ale nejde o nič definitívne. Skôr naopak. Po piatkovom vypočutí Klimentove šance výrazne klesli v prospech iných. Zato Smer má jasno, že nepodporí žiadneho uchádzača.

To prvé je zatiaľ úplne v poriadku a z nedohody medzi OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí ešte netreba robiť drámu. Rozdielne názory medzi koaličnými poslancami sú úplne v poriadku. Navyše dávajú za pravdu ubezpečeniam, že nikto nejde do vypočutí ako vopred jasný víťaz a rozhodne sa až po nich.

Naozaj to tak v tejto chvíli vyzerá. Pretože voľba generálneho prokurátora zatiaľ prebieha dobre. Samozrejme, koalícia si ju ešte môže pokaziť. No všetko môže dôstojne zvládnuť a stále je vysoká šanca na zvolenie výborného víťaza.

Čo v poriadku nie je, je prístup Smeru. Ten najskôr ústami Ľubomíra Petráka oznámil, že on teda nepodporí nikoho, „nech si vládna koalícia zvolí svojho kandidáta“. Robert Fico to zaklincoval vetou, že pre Smer sú dôležitejšie obedy zadarmo pre deti ako voľba generálneho prokurátora, pretože „je jedno, ktorý tam príde, lebo každý z nich je politicky tlačený“.

To, samozrejme, nie je pravda.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Komentáre

Teraz najčítanejšie