Denník N

Tínedžerov prekvapí, že keď chlapec núti frajerku do sexu, ide o sexuálne násilie, hovorí psychologička

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Psychologička Mária Vargová sa na školách s deťmi a tínedžermi rozpráva o násilí a sexuálnom zneužívaní. Ani niektorí dospelí podľa nej nevedia, čo všetko sa dá považovať za sexuálne násilie.

„Rodičia bývajú s deťmi v malom byte alebo dome, rodič alebo starší súrodenec si pustí porno na počítači a dieťa je pri tom. Aj toto je sexuálne zneužívanie. Množstvo dospelých to zarazí,“ hovorí Mária Vargová, riaditeľka Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch na ministerstve práce.

Deti podľa nej intuitívne cítia, čo je im príjemné a čo nie, ale ich okolie ich môže zmiasť. „Sme bombardovaní rôznymi románmi a filmami, kde sú niektoré formy sexuálneho násilia či nátlaku vykresľované veľmi romanticky, asi najznámejší príbeh je Lolita,“ hovorí Vargová.

Stredisko, ktorému šéfuje, tento rok preložilo aj brožúru Rady Európy, ktorá opisuje, ako vyzerajú najčastejšie prípady sexuálneho zneužívania a čo máme robiť, keď sa s ním stretneme.

V príručke, ktorú ste vydali, opisujete prípad 15-ročného dievčaťa, ktoré sa sťažuje svojej mame, že na ňu frajer nalieha, aby s ním mala sex, lebo inak ho nemiluje. Stretávajú sa mladí ľudia s takouto manipuláciou často?

Celá brožúra vznikla v spolupráci s deťmi, takže priamo deti dávali námety pre jednotlivé situácie, ktoré opisuje. Hneď na úvod je dôležité povedať, že keď sa povie sexuálne násilie alebo sexuálne zneužívanie, tak si mnohí predstavia znásilnenie alebo donútenie k sexuálnym aktivitám. Je to však oveľa širší pojem. Aj na prvý pohľad bežná situácia môže skrývať riziká sexuálneho zneužívania.

Je takýto nátlak zo strany partnera alebo partnerky jednou z foriem sexuálneho násilia?

Áno.

Dokážu tínedžeri takýmto situáciám vzdorovať?

Snažíme sa ich viesť k tomu, aby to dokázali. Preto im na takýchto bežných situáciách ukazujeme, ako v praxi môže vyzerať sexuálne násilie. Deti by sme mali odmala povzbudzovať k tomu, aby dokázali povedať, čo im je príjemné, a čo, naopak, nepríjemné, kedy sa cítia nekomfortne a pod nátlakom. Je veľmi dôležité, aby malo dieťa aspoň s nejakým dospelým dobrý vzťah, a vedelo mu o týchto situáciách porozprávať. Aby napríklad dcéra mohla prísť za mamou a povedať jej, že sa cíti byť tlačená do sexu. Dospelý potom vie dieťa usmerniť a sprevádzať ho životom.

Matka v brožúre zareagovala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Sexuálne zneužívanie

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie