Denník N

Putin ho chcel udržať, pracovala aj tajná služba. Aršavinov prestup do Arsenalu bol ako zo špionážneho filmu

Foto - archív tasr/ap
Foto – archív tasr/ap

Andrej Aršavin bol veľkým obľúbencom prezidenta Vladimira Putina. Gazprom ho nechcel z Ruska pustiť.

V londýnskom Arsenale ho vítali ako génia, nikdy však úplne nenaplnil očakávania. V lete 2008 Aršavin patril k najlepším hráčom na svete, keď Rusko priviedol do semifinále Eura.

Dostal sa dokonca aj do nominácie na ocenenie Zlatá lopta. So Zenitom vyhral prvý ligový titul po 24 rokoch a aj Pohár UEFA.

Legendárny manažér Arséne Wenger vybavoval prestup Andreja Aršavina zo Zenitu Petrohrad viac ako rok. Podarilo sa mu to až po dramatických rokovaniach v januári 2009. O Aršavina pritom mali záujem Barcelona aj Tottenham.

Reportér James McNicholas z portálu The Athletic minulý týždeň odhalil, ako na Aršavinových spolupracovníkov vyvíjali veľký tlak ruské politické špičky.

Spravodajská služba Ruskej federácie FSB dokonca priamo vyhľadala Aršavinovho agenta Dennisa Lachtera. Podrobila ho šesťhodinového výsluchu v Ľubjanke, sídle bývalej KGB.

„Bolo to ako v Rambo 4. Rozmýšľal som, či je rok 2008, alebo či som sa ocitol v Sovietskom zväze z 80. rokov,“ rozprával Lachter.

Zásah Gazpromu

Hráčsky agent Lachter bol práve na pracovnej ceste po západnej Afrike. Zazvonil mu telefón a niekto mu po rusky povedal:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Premier League

Vladimir Putin

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie