Denník N

Riaditeľ SIS: Tajná služba sledovala Kočnera do roku 2012 a zrazu prestala

Vladimír Pčolinský. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vladimír Pčolinský. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský v neobvykle otvorenom rozhovore opisuje fungovanie služby, ako sa zachovala, keď mala sledovať Mariana Kočnera, či mohol mať mafián informácie zo SIS, ale aj podrobnosti o činnosti cudzích tajných služieb u nás.

V rozhovore sa dozviete:

  • prečo SIS nevedela o tajných stretnutiach Bödöra s vedením polície;
  • aký význam mali pre Kočnera Peter Tóth, Fedor Flašík a Martin Glváč;
  • ako hlásili bezpečnostné problémy v Mochovciach a nikto nič neriešil;
  • ako SIS sleduje podvody s agrodotáciami a skorumpovaných sudcov;
  • ako sa Číňania chceli dostať k prezidentským kandidátom a aj o islamských radikáloch u nás.

Asi 150 metrov od centrály SIS – na rohu Vajnorskej a Odbojárov – sa podľa vyšetrovateľov stretávala organizovaná skupina Bödör, Gašpar, Kováčik, Hraško či Krajmer, aby si tu delili, ako budú ovplyvňovať políciu a rozdeľovali si úplatky. Je možné, že o tom SIS nevedela?

Áno, je to to možné.

Ako je možné, že tajná služba netušila, že sa niečo také deje?

Preto, lebo takáto skupina v minulosti nikdy nebola rozpracovávaná. Možno existovali čiastkové informácie o nejakých konkrétnych skutkoch niektorých členov tejto skupiny, ale nič komplexné to nebolo. Dialo sa to v skutočnosti utajeným spôsobom, a aby služba, ale aj polícia a inšpekcia niečo odhaľovali, potrebujú mať na to vôľu a kapacitu.

O tom, kto je Norbert Bödör, sa v politike a medzi novinármi vedelo už zhruba v roku 2014 či 2015. Vedelo sa o ňom aj to, že je to človek v pozadí Smeru, a aj o jeho podnikateľskom zázemí. Myslíte si, že sa SIS naňho nezamerala zámerne?

Roky 2012 až 2020 a zvlášť obdobie medzi rokmi 2012 – 2016, keď tu bola vláda jednej strany, boli veľmi smutným obdobím, keď si oligarchovia, a nemyslím len Bödöra, sprivatizovali štát. Išlo o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie