Denník N

Babka predsa nemôže páchať genocídu – aké ťažké je uveriť, že ženy sa dopúšťajú vojnových zločinov

Biljana Plavšičová v roku 2002 počas súdneho procesu v Haagu. Foto - TASR/AP
Biljana Plavšičová v roku 2002 počas súdneho procesu v Haagu. Foto – TASR/AP

Spoločnosť aj justičné orgány by si mali pripustiť, že aj ženy sú schopné páchať najodpornejšie skutky.

Pri vojnách, či už ide o ozbrojený konflikt medzi štátmi, alebo medzi vládou a obyvateľstvom či medzi skupinami obyvateľov, máme tendencie (často oprávnené a vychádzajúce z praxe), považovať ženy predovšetkým za obete.

Americké výskumníčky Jessica Trisko Dardenová a Izabela Steflajová vo svojej knihe o vojnových zločinoch spáchaných ženami píšu, že tento prístup sa odráža aj v rezolúciách Bezpečnostnej rady OSN, ktoré často radia ženy k deťom, keď opisujú vplyv vojnových konfliktov na nevinné civilné obyvateľstvo. Autorky nepopierajú, že je to legitímny postoj, ale upozorňujú aj na to, že to nie je až také čiernobiele.

„Priradením žien k deťom – chlapcom a dievčatám mladším ako 18 rokov, ktoré sú všeobecne chránené pred stíhaním za vojnové zločiny podľa medzinárodného práva – sa opomína fakt, že ženy hrali aj kľúčové úlohy pri páchaní vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Dôkazy o vojnových zločinoch spáchaných ženami máme z holokaustu, vojen v bývalej Juhoslávii, počas genocídy v Rwande a aktuálne sú to prípady odporného násilia spojeného s teroristickou skupinou Daíš. Len pár takýchto žien bolo postavených pred spravodlivosť.“

Len pár žien

Medzinárodný trestný súd, ktorého úlohou je vyšetrovať, stíhať a súdiť jednotlivcov za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a genocídu, za 18 rokov svojej existencie obžaloval 45 ľudí, z toho jednu jedinú ženu – bývalú prvú dámu a významnú politickú funkcionárku Pobrežia Slonoviny Simone Gbagbovú.

Bolo to ešte v roku 2012 a Gbagbovú, obžalovanú zo sexuálneho násilia, zločinom proti ľudskosti a perzekúcie, ktorých sa mala dopustiť po tom, čo jej manžel prehral vo voľbách, sa nikdy nepodarilo dostať pred súd v Haagu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie