Denník N

Divný muž

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Všade samé prekopnuté káble: od klimatického kolapsu cez oranžového egomaniaka po urážlivého premiéra.

Autor je dramatik

Je ráno a divný muž ide do práce. Povedať, že pracuje v divadle, je dnes skoro nadávka. Divný muž minie robotníkov, ktorí rozkopávajú cestu. Dlažobné kocky s pieskom odkryli črevá ulice – rúry, potrubia a káble. Robotníci zručne preparujú telo Bratislavy, až kým neprekopnú kábel. Ozve sa suché lupnutie a záblesk. Chlap odhodí krompáč meter ďaleko a vykričí do oblakov celú nebeskú hierarchiu aj s anatomickými orgánmi, všetko v čistej maďarčine. Má šťastie.

Divnému mužovi sa uľaví. Býval kedysi lekárom a je rád, že nemusí resuscitovať. Ide dolu, do kedysi hlučného, no v ostatné týždne vymretého mesta. Zrejme si v kaviarni presso už nedá. Nemajú šťavu, prekopli im kábel. Tí šťastnejší – kolega scenárista s filmovým režisérom – to ešte stihli a už pijú svoje kapučíno, ale vôbec sa netvária šťastne. Nečudo. Odložili im premiéru, kiná sú prázdne. Niekto im prekopol kábel.

Divný muž kývnutím zdraví scenáristu, režiséra nie. Nepoznajú sa. Divný muž pokračuje nadol prudkými schodmi a stretá kamaráta výtvarníka. Má sa radšej držať zábradlia, poradí mu kamarát. Divný muž sa teda chytí. Jeho výstavu nevidel dobrých desať rokov. Asi v galérii prekopli kábel. V potravinách si kúpi acidofilné mlieko a o chvíľu je vo svojom divnom divadle. Hodí očko na elektromer, bliká ako besný. Asi technici zapli reflektory. S pocitom, že nevie, z čoho zaplatí o mesiac energie, schádza do pivnice, ktorej dlaždice údajne znamenajú svet.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie