Denník N

Sedem ugrilovaných, traja Klimentovia, dvaja Kaliňákovia a jeden Tóth

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Verejné vypočutie kandidátov na generálneho prokurátora bolo nepochybne divadelným žánrom. Otázka je, či dôstojným.

Aj kultúra v čase pandémie potrebuje oživiť a aspoň sčasti zaplniť hľadiská. Jednej z našich najstarších scén, bývalej Národnej rade na Župnom námestí, kde na stenách visia obrazy neznámych ľudí s menami známych politikov, ako boli svojho času Rudolf Schuster či Pavol Hrušovský, sa to nepochybne podarilo. Kamenné divadlo opäť ožilo.

A netrvalo to ani tak dlho, tridsaťšesť hodín počas troch dní, od štvrtka do pondelka. Presne toľko totiž grilovali (už je asi spoločenská zhoda, že tento zaužívaný výraz sa nepíše s úvodzovkami) šiestich prokurátorov a jedného sudcu.

Najprv skúška Trnkom: viete si čo len v najbujnejšej fantázii predstaviť, že by čosi také podstúpil Dobroš, ako ho spontánne nazval jeden z kandidátov?

Iste, rečníčka otázka, no dôležitá. Pretože skutočnou pripomienkou novembra ’89 neboli minulý týždeň v utorok davy neagresívnych nespokojencov a agresívnej luzy v uliciach, ale tvrdé, často na hranu idúce otázky vypočúvajúcich o zopár dní neskôr. A treba povedať, že vždy je osviežujúce vidieť, keď sa vymenia roly. A zo suverénnych strážcov zákonnosti sa stanú krotké stvorenia, ktoré si musia hrýzť do jazyka, aby im načisto nevytiekli nervy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Komentáre

Teraz najčítanejšie