Denník N

Aké sú šance vidieť naše mladé operné hviezdy naživo?

Operné gala v Kežmarku malo premiéru vlani. Foto – Zdenko Hanout
Operné gala v Kežmarku malo premiéru vlani. Foto – Zdenko Hanout

Počas roka vystupujú na prestížnych zahraničných scénach, v čase letných divadelných prázdnin sa však vracajú domov a radi urobia aj koncerty pre slovenské publikum.

Niekoľko najvýraznejších postáv z novej generácie našich operných spevákov sa predstaví na dvoch augustových akciách v dvoch mestách – dnes v Kežmarku a o necelé dva týždne v Bratislave. A ďalšou dobrou správou je, že v nadchádzajúcej sezóne sa objavia aj na pódiu Opery Slovenského národného divadla.

Chcú podporiť dobrú vec aj oživiť leto

Bas Štefana Kocána obdivujú návštevníci Metropolitnej opery v New Yorku, už znel aj v milánskej La Scale či ďalšom prestížnom priestore – vo Viedenskej štátnej opere. Dnes sa naplno rozozvučí v Kežmarku, v rámci druhého ročníka Operného gala. Okrem neho sa ešte predstavia sólista opery v rakúskom Grazi Peter Kellner, sólista Opery Štátneho divadla v Košiciach Titusz Tóbisz a veľmi talentovaná tínedžerka Patrícia Janečková, ktorá už ako 10-ročná zvíťazila v konkurze ostravskej Janáčkovej filharmónie. Sprevádza ich klaviristka Júlia Grejtáková, korepetítorka Opery Štátneho divadla v Košiciach aj Opery SND a hlavná korepetítorka medzinárodnej súťaže Musica Sacra v Ríme.

„Zostava je naozaj silná. Umelcov nemusíme vôbec veľmi prehovárať, okamžite na našich akciách prisľúbia účasť a už teraz máme prisľúbených spevákov na Operné gala 2016,“ hovorí Ľudovít Vongrej.

Producent akcie stojí za spravodajsko-publicistickým internetovým portálom Opera Slovakia. Ten funguje štyri roky a stal sa rešpektovaným médiom, ktoré mapuje dianie na scéne opery a klasickej hudby u nás. V auguste oslavuje narodeniny, ale v tomto prípade ide o viac než o jeho potrebu zviditeľniť sa imidžovou akciou.

Sympatické je, že je to benefičný koncert s rozbiehajúcou sa tradíciou. Premiéru mal vlani a koná sa pod záštitou Petra Dvorského. Suma zo vstupného tentoraz prispeje k vytvoreniu Rehabilitačného centra v Červenici pri Prešove, ktoré bude určené pre ľudí s viacnásobným postihnutím.

„Vlani u nás napríklad vystúpila sólistka Deutsche Oper Berlin Jana Kurucová, predstavili sa aj mladé talenty. Výťažok z koncertu sme venovali na vytvorenie prvého Denného centra pre deti s viacnásobným postihnutím z Liptova a okolia,“ hovorí Ľudovít Vongrej.

Okrem charitatívneho rozmeru je za dnešným Operným gala v Kežmarku ešte jeden motív: „Verím, že aj tento rok prispejeme na dobrú vec a aspoň takto oživíme operu v lete na Slovensku, kde na rozdiel od okolitých krajín u nás v lete opera spí, nemáme žiadny operný festival, nejaké pekné záhradné koncerty. Ideálne by bolo, ak by sa z tohto koncertu stala taká pekná celoslovenská operná benefičná akcia, aj s prenosom v televízii.“

Ďalší export

Iné hviezdy, ktoré už dobre poznajú svetové operné domy, zažiaria na záverečnom koncerte festivalu Viva musica!, ktorý sa chystá 29. augusta v bratislavskej Redute.

Sopranistka Adriana Kučerová a tenorista Pavol Bršlík si tam zaspievajú árie a duety z talianskych opier v sprievode Symfonického orchestra Viva musica!, dirigentom je ďalší slovenský exportný koncertný umelec – hudobný riaditeľ Štátnej opery v Prahe Martin Leginus.

Táto spevácka dvojica sa stretla už aj v SND, v Donizettiho Nápoji lásky. Napriek nahusteným diárom so zahraničnými angažmánmi sa dohodla aj s vedením našej prvej scény na hosťovaniach. V sezóne 2015/2016 bude Adriana Kučerová spievať postavu Rosiny z Barbiera zo Sevilly a Pavol Bršlík sa predstaví ako Don Ottavio v novom naštudovaní Mozartovej opery Don Giovanni.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie