Denník N

Stáročia nám vtĺkajú do hlavy, že ľudia sú zlí. Je to naopak, hovorí autor Ľudskosti Rutger Bregman

Rutger Bregman a jeho kniha Ľudskosť. Foto - N
Rutger Bregman a jeho kniha Ľudskosť. Foto – N

Donald Trump je svedectvo našej doby, keď sa k moci dostávajú ľudia, ktorí sa za nič nehanbia. Väčšina ľudí je však slušných, je napriek tomu presvedčený holandský novinár Rutger Bregman.

Holandský autor a novinár Rutger Bregman sa vo svojej knihe Ľudskosť: Optimistická história človeka snaží dokázať, že vôbec neplatí zaužívaná predstava o nás ľuďoch ako o zlých a sebeckých tvoroch. Tvrdí, že sme od prírody prívetiví a zameraní na spoluprácu. Rozprávali sme sa o tom, ktoré teórie o ľudskej náture považuje za najškodlivejšie a či jeho optimistická vízia nie je v protiklade s vývojom v polarizovaných Spojených štátoch.

Vo vašej knihe Ľudskosť sa snažíte poukázať na to, ako na základe vymysleného románu či zmanipulovaného, no vplyvného experimentu panuje mylná predstava o ľuďoch ako zlých a sebeckých tvoroch. Keď sa však pozrieme na priebeh amerických volieb a prezidenta, ktorý odmieta prijať ich výsledok a väčšina voličov stojí za ním, nie je dôvod byť pesimistom?

Nepovedal by som, že americká demokracia, alebo to, čo volajú demokraciou, je priamou reflexiou ľudskej nátury, ktorá sa vyvíjala milióny rokov. Na túto komplexnú otázku vám môžem dať len veľmi dlhú odpoveď. Dúfam, že ste na to pripravený.

Absolútne.

Fascinujúce je, že ak sa pozrieme na posledné dôkazy evolučných biológov, zdá sa, že minimálne posledné milénium platí, že tí najpriateľskejší ľudia majú najviac detí a tým pádom aj najväčšiu šancu odovzdať svoje gény ďalšej generácii. To je to, čo vedci volajú survival of the friendliest a predpokladajú, že je tým kľúčovým pre náš úspech. Ak chcete porozumieť, prečo sme ovládli planétu my a nie napríklad neandertálci, tak to, čo robí ľudí osobitnými, nie je to, že sú bystrí, čo si myslia, akí sú mocní alebo nemravní. Je to o tom, že sa vieme spojiť a dokážeme perfektne spolupracovať. To je dôvod, prečo sme sa tak zdokonalili.

Nie je to o jednotlivcoch? 

Individuálne ľudia nie sú veľmi pôsobiví. V podstate sme dosť nekompetentní, nerozumieme väčšine vecí okolo nás. Väčšinu nástrojov, ktoré používame, máme od iných ľudí. No ako kolektív sme mimoriadne impozantní a dokážeme robiť výnimočné veci. Ale je zvláštne a znepokojujúce, že keď sa pozrieme na moderný svet, tak vidíme, ako sa ten proces prežitia najpriateľskejších zmenil na prežitie nehanebných. Naše moderné demokracie považujem skôr za volené aristokracie, kde si tak môžeme vybrať našich vlastných aristokratov – to nie je pravá demokracia. A zároveň vidíme, že ľudia, ktorí sa nehanbia, si často počínajú najlepšie a majú oproti ostatným kompetitívnu výhodu. To je veľmi zvláštne, pretože pocit hanby je pritom dôležitá vec v spoločnosti. Sme jediný druh v kráľovstve zvierat, ktorý má schopnosť červenať sa. Dávame najavo svoje pocity druhým, aby sme si vybudovali dôveru. Nejako sme si však vytvorili systém, kde ľudia, ktorí sa už viac nečervenajú, majú navrch.

Preto ten nástup populistov? 

Preto vidíme, ako sa veľa narcistických osobností predralo nahor – Módí v Indii, Bolsonaro v Brazílii. Je to svedectvo o našom systéme, v ktorom je na čele osoba, o ktorej by väčšina povedala, že je zlá a veľmi málo rodičov by chcelo vychovať svoje deti tak, aby sa správali ako Donald Trump. Je veľmi málo ľudí, ktorí by povedali, že takto sa má hovoriť s ľuďmi, takto sa má rozprávať o ženách. Dokonca aj v Republikánskej strane je veľmi málo ľudí, ktorí by povedali, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie