Denník N

„Bol to môj Disney.” Vedci sa lúčia s observatóriom, ktoré hľadalo mimozemšťanov a pozorovalo lieskovcové asteroidy

Observatórium Arecibo sa nachádza uprostred portorickej džungle. Foto - Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz)/CC BY-SA 4.0
Observatórium Arecibo sa nachádza uprostred portorickej džungle. Foto – Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz)/CC BY-SA 4.0

Ľudskú DNA, číslice od jedna do desať či panáčika, ktorý symbolizuje ľudstvo, vyslali vedci pred takmer päťdesiatimi rokmi ako prvú správu prípadným mimozemským civilizáciám. Správa odišla z observatória Arecibo, ktoré bolo desaťročia ikonou vo vede aj popkultúre. Tento rok definitívne doslúžilo.

Keď sa v lete na druhom najväčšom observatóriu na svete v Arecibe v Portoriku uvoľnil jeden z podporných káblov tanierového teleskopu širokého 305 metrov a urobil doň 30-metrovú dieru, vedci to považovali za vážnu, ale napraviteľnú nehodu.

Začiatkom novembra však praskol ďalší kábel, čo vážne narušilo statiku stavby a spôsobilo, že Národná vedecká nadácia Spojených štátov (NSF), ktorá laboratórium prevádzkuje, ukončila jeho 57-ročnú šnúru vesmírnych objavov.

„NSF dospela k záveru, že nedávno poškodený teleskop nie je možné opraviť bez ohrozenia životov a bezpečnosti zamestnancov,“ uviedol na minulotýždňovej tlačovej besede Sean Jones, riaditeľ oddelenia matematických a fyzikálnych vied NSF.

Obrovské observatórium uprostred džungle na ostrove Portoriko v Karibiku teraz čaká demontáž.

Veda, svadby a turistika

Na koniec éry reagovali vedci po celom svete. Na sociálnych sieťach zdieľajú svoje zážitky z výskumu na detektore či príbehy o tom, ako ich ovplyvnil vo vedeckej kariére pod hashtagom #WhatAreciboMeansToMe (čo pre mňa znamená Arecibo).

„Bol to môj Disney,“ napísal v sérii tweetov vedec Edgard Rivera-Valentín z Planetárneho inštitútu v Texase. Spomínal v nich na svoju prvú návštevu, keď bol malým chlapcom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie