Denník N

George Soros: Európa sa musí postaviť Maďarsku a Poľsku

Figuríny poľského lídra Kaczyńského a jeho maďarského spojenca Viktora Orbána ozdobené nápisom „Pravé diktatúry“ na nemeckom karnevale. Ilustračné foto – AP
Figuríny poľského lídra Kaczyńského a jeho maďarského spojenca Viktora Orbána ozdobené nápisom „Pravé diktatúry“ na nemeckom karnevale. Ilustračné foto – AP

Veto európskeho rozpočtu je zúfalá hazardná hra dvoch sériových narušiteľov vlády práva.

Autor je predseda predstavenstva Soros Fund Management a nadačnej siete Open Society Foundations

Maďarsko a Poľsko vetovali navrhovaný sedemročný rozpočet Európskej únie vo výške 1,15 bilióna eur a európsky fond na podporu oživenia v objeme 750 miliárd eur. Hoci sú obe krajiny najväčšími príjemcami z rozpočtu, ich vlády zaryto odmietajú podmienenosť (čerpania peňazí) vládou práva, ktorú Únia prijala na podnet Európskeho parlamentu. Vedia, že vládu práva nehoráznym spôsobom porušujú, a nechcú platiť za dôsledky.

Maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi a v menšej miere faktickému vládcovi Poľska Jaroslawovi Kaczyńskému v ich odpore nejde príliš o abstraktnú koncepciu vlády práva. Tá však pre nich predstavuje praktickú prekážku osobnej a politickej korupcie. Veto je zúfalá hazardná hra dvoch sériových narušiteľov vlády práva.

Zároveň išlo o bezprecedentný krok, ktorý prišiel vo chvíli, keď Európu sužuje nebezpečný vzostup prípadov covidu-19, a medzi zástupcami ostatných krajín Únie vyvolal pozdvihnutie. Keď však šok pominul, bližšia analýza odhalila, že existuje cesta, ako veto obísť.

Pravidlá vlády práva boli prijaté. V prípade, že nedôjde k dohode na novom rozpočte, každoročne sa bude predlžovať ten starý, ktorý vyprší koncom roku 2020. Maďarsko a Poľsko by z tohto rozpočtu nedostali žiadne platby, pretože tamojšie vlády narušujú vládu práva.

Aj fond na podporu oživenia, nazvaný Next Generation EÚ, by bolo možné uskutočniť pomocou postupu posilnenej spolupráce, ako navrhol Guy Verhofstadt. Keby sa Európska únia vydala touto cestou, veto Orbána a Kaczyńského by mohla obísť. Otázkou je, či Únia, azda na čele s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, dokáže získať takú silnú politickú vôľu.

Som presvedčeným stúpencom Európskej únie ako vzoru otvorenej spoločnosti postavenej na vláde práva. Vzhľadom na svoj maďarsko-židovský pôvod som obzvlášť znepokojený situáciou v Maďarsku, kde ako filantrop pôsobím už viac ako 30 rokov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie