Denník N

Prečo som hlasoval za odvolanie rektora STU: funkciu nezvládal, s kritikou zbytočne chodil do médií

Mikuláš Bittera bol v minulosti prodekanom FEI STU pre vzdelávanie, v súčasnosti je riaditeľom Ústavu elektrotechniky. Foto N - Tomáš Benedikovič
Mikuláš Bittera bol v minulosti prodekanom FEI STU pre vzdelávanie, v súčasnosti je riaditeľom Ústavu elektrotechniky. Foto N – Tomáš Benedikovič

Docent Mikuláš Bittera hovorí, že reťazec manažérskych pochybení rektora Fikara vyústil až do situácie, že museli navrhnúť jeho odvolanie.

Naštartovala to kríza na fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT), z ktorej odišlo skoro tridsať pedagógov v oblasti IT pre nezhody s dekanom Ivanom Kotuliakom. Primala niektorých ľudí z biznisu, aby kritizovali akademikov, že si nezaslúžia samosprávu, keď dopustili rozvrat prestížnej fakulty.

Potom sa Slovenská technická univerzita (STU) dostala do médií pre odvolávanie rektora Miroslava Fikara. Akademický senát univerzity koncom októbra odhlasoval jeho odvolanie. Nad tým sa pozastavili minister školstva Branislav Gröhling (SaS) aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorí sa zatiaľ nerozhodli, či návrhu vyhovejú.

Jednota nie je ani na STU. Proti odvolaniu rektora sa postavili zástupcovia študentov i dvaja dekani – z fakulty architektúry a dizajnu a zo stavebnej fakulty.

Naopak, za odvolanie rektora hlasoval aj Mikuláš Bittera z fakulty elektrotechniky a informatiky, ktorý je docentom v odbore meracia technika. V rozhovore pre Denník N vysvetľuje, prečo podľa neho rektor manažérsky zlyhal, prečo nemal kritizovať vlastnú školu v médiách a čo hovorí na výhradu, že Fikar údajne cenzuroval články Hlavných správ.

Je Miroslav Fikar zlý rektor?

Ja si pána Fikara veľmi vážim – vážim si ho ako vedca aj ako človeka. Ovláda veľa jazykov, je akceptovaný vo vedeckej komunite, a teda má predpoklady stať sa dobrým rektorom. A pre mňa osobne je škoda, že v posledných rokoch nepôsobil na STU vo významnejších výkonných funkciách pred tým, než sa stal rektorom. Pritom funkcia rektora si vyžaduje neskutočné manažérske skúsenosti a obrovskú zodpovednosť. Jeho primárnou úlohou teda malo byť zvoliť si dobrý, fungujúci tím ľudí. Túto úlohu však akosi nezvládol. Podľa mňa sa obklopil zlými poradcami. Navonok to možno vyzerá veľkolepo, ale vzťahy medzi rektorátom a ostatnými súčasťami univerzity u nás nefungujú.

Preto si rektor Fikar zaslúži skončiť skôr, než mu uplynie mandát?

Pán Fikar mal predpoklady na to, aby slúžil ako dobrý rektor možno nielen štyri, ale aj osem rokov. Došlo však k zlyhaniam, ktoré nás viedli k tomu, že sme si v akademickom senáte jednoducho povedali dosť.

Viete o inej verejnej vysokej škole na Slovensku, na ktorej by predčasne odvolali rektora? 

Viem, že takýto prípad sa stal pred rokmi v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenská technická univerzita

Slovensko

Teraz najčítanejšie