Denník N

Jankovská sa v kauze Búrka definitívne priznala, že ovplyvňovala sudcov

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Bývalá štátna tajomníčka vypovedá v stredu a vo štvrtok na NAKA. Priznanie avizovala už mesiace. Je pravdepodobné, že neskôr bude vypovedať aj o ďalších verejných činiteľoch.

Začiatkom septembra minulého roka presviedčala ako štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti na tlačovej besede verejnosť, že s Marianom Kočnerom nekomunikovala a prepis jej komunikácie s ním cez aplikáciu Threema je štvavou kampaňou proti jej osobe.

Vymeniť si mali viac ako päťtisíc správ, z ktorých vyplýva, že sa aj osobne niekoľkokrát stretli a písali si vo veľmi dôvernom tóne v správach plných vulgarizmov a intrigovania.

Prešiel viac ako rok, Jankovská je od marca vo väzbe, Threema bola uznaná za zákonný dôkaz a bývalá politička už verejnosť nechce presvedčiť o svojej bezúhonnosti. Naopak, spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní. Nominantka Smeru na ministerstve spravodlivosti v súčasnosti tvrdí, že svoje skutky ľutuje, a chce, aby to zvážili pri ďalšom posudzovaní, na koľko rokov pôjde do väzenia.

Ešte začiatkom júna napísala list šéfovi NAKA Branislavovi Zurianovi, v ktorom avizovala, že sa chce priznať. Trvalo viac ako päť mesiacov, kým k tomu skutočne prišlo.

Video: Jankovská sa priznala, toto v minulosti trvrdila o Kočnerovi
Autorka: Monika Tódová, Martina Koník

Jankovská vypovedá od stredy v nitrianskej pobočke NAKA, pokračovať bude aj zajtra. Hovorí o skutkoch spojených s justičnou kauzou Búrka, počas ktorej polícia v marci zatýkala osoby podozrivé z korupcie na bratislavských súdoch.

Jej advokát Peter Erdős počas prestávky potvrdil, že Jankovská sa priznáva a rozsiahlo vypovedá o skutkoch, ktoré sú jej kladené za vinu. Ide najmä o marenie spravodlivosti, zneužitie právomocí verejného činiteľa a prijímanie úplatku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie