Denník N

Autoportrét malého kráľoviča

Premiér Viktor Orbán. Foto - TASR/AP
Premiér Viktor Orbán. Foto – TASR/AP

Orbán v uplynulom desaťročí hral pre domáce publikum rolu najmladšieho princa z rozprávky.

Autor je psychiater

Viktor Orbán s poľským kolegom pred niekoľkými dňami pre podmienku ochrany právneho štátu vetovali európsky rozpočet. Ešte v ten večer som zavolal svojim peštianskym priateľom, ale ani jeden z nich mi nevedel povedať, prečo ide Orbán do konfliktu v takej otázke ako právny štát. O problémoch právneho štátu sa totiž v Bruseli už roky rozpráva, a predsa sa nikdy nič nestalo.

Podľa jedného môjho priateľa Orbán len blufuje, podľa druhého ide o vydieranie. Obaja sa však zhodli, že Únia už túto facku potrebovala, lebo európski lídri v uplynulých rokoch ani raz nenabrali odvahu na otvorený konflikt s Orbánom, čo on vnímal ako znak slabosti a pokračoval v demontáži právneho štátu. V Maďarsku už niet ani stopy po vyváženej, slobodnej tlači, činnosť občianskych organizácií a nadácií bola oklieštená na minimum a zanikla aj autonómia univerzít. To všetko sa odohralo pred „bedlivými“ očami Únie.

Môj starý známy na to reagoval slovami: „Nech nás už konečne vykopnú z Únie a bude poriadok!“ Ani jeden z nich však nerozumie, prečo vypukla vojna medzi Orbánom a Úniou práve pre právny štát.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie