Denník N

Jankovská sa priznala len čiastočne. O zmenkách podľa nej vedel aj Fico

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Monika Jankovská síce začala vypovedať, ale jej slová nesedia s tým, čo si písala s Marianom Kočnerom cez Threemu. O tom, že sa angažovala v kauze zmeniek, podľa nej vedel Fico aj Pellegrini.

Trochu sa priznala, ale zďaleka nie v celom rozsahu k tomu, z čoho je obvinená. Niektorých ľudí ďalej kryje, o niektorých ešte sľubuje vypovedať a chráni aj svoje peniaze.

Tak by sa dala zhrnúť 27-stranová výpoveď Moniky Jankovskej na NAKA. Vo štvrtok výsluch bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti za Smer pokračuje. Prvú časť výpovede ešte v stredu v noci niekto rozposlal takmer všetkým médiám. Na výsluchu bolo množstvo obhajcov, pretože vo veciach Búrka a Víchrica je obvinených veľa osôb.

Čo teda Jankovská vypovedá, vie už presne aj predseda Smeru Robert Fico. Z jej slov vyplýva, že Fico vedel o tom, že ona sa angažuje v kauze zmeniek televízie Markíza. Politicky ho výpoveď ničí, trestnoprávne nie.

Povedala, že skôr ako stihla o zmenkách rozhodnúť sudkyňa Zuzana Maruniaková, osobne išla za predsedom Smeru do centrály Smeru na Súmračnej. Veľmi stručne mu mala vysvetliť, že rieši zmenky. „On sa k tomu nijako nevyjadril,” povedala Jankovská. Fica mal viac zaujímať úrad, ktorý by zastupoval štát v súdnych sporoch. Štátna tajomníčka ho chcela zriadiť a neskôr mu aj šéfovať.

Video: Ako si Fico a Pellegrini nespomínajú na stretnutia s Jankovskou (autorky: Michaela Barcíková, Martina Koník)

Fica spomína Jankovská aj v súvislosti s vybavovaním rozhodnutia o Kočnerovej väzbe na Najvyššom súde. Zo správ z Threemy vyplýva, že sa mal predseda Smeru angažovať v tom, aby Jankovská ovplyvnila sudkyňu Najvyššieho súdu Alenu Šiškovú.

Jankovská vypovedala, že o zmenkách hovorila aj s Petrom Pellegrinim, dnes lídrom strany Hlas.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Marian Kočner

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie