Denník N

Tottenham je pod Mourinhom iný. Fanúšik: Keď prišiel, pocítil som ďalší typ bolesti

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ako je možné, že Arsenal nič nehrá, ale skončí s dvomi trofejami? pýta sa dlhoročný fanúšik Tottenhamu.

Kolega Tomáš Kálmán je pri rozhovore o futbale na podpichovanie zvyknutý. V Denníku N je šéfom obchodu a v mladosti sa zamiloval do Tottenhamu Hotspur – klubu, ktorý v Anglicku dlhodobo patrí k najlepším, ale poslednú trofej získal v roku 2008. Bol ňou Anglický ligový pohár.

„Nedávno som začal sledovať dokument o vlaňajšej sezóne All or Nothing (Všetko alebo nič – pozn. red.). Naozaj nerozumiem názvu, pretože pri Tottenhame by úplne stačilo Nothing (nič),“ smeje sa.

S povzbudzovaním Tottenhamu sa podľa neho spája viacero rovín bolesti. Nejde len o to, že klub dvanásť rokov nič nevyhral, ale viackrát nezvládol zápasy, ktoré ani nešlo prehrať. Kálmán si spomína na rok 2001 a domáci zápas proti Manchestru United.

„Po polčase sme viedli 3:0. Sir Alex Ferguson však v šatni svojim hráčom povedal niečo v štýle: ‚Nebláznite, to je len Tottenham, to ešte vyhráme.‘ A po 90 minútach Manchester vyhral 5:3.“

V uplynulých rokoch hral Tottenham pod manažérom Mauriciom Pochettinom skvelý futbal, ktorý však k žiadnej trofeji neviedol. Vlani sa tímu pod jeho vedením prestalo dariť – v Premier League bol až na 14. mieste – a vedenie preto Pochettina odvolalo.

Na jeho miesto prišiel odpisovaný José Mourinho, ktorého publicista BBC Guillem Balague po vyhodení z Manchestru United nazval „analógovým trénerom v digitálnom svete“.

Od Mourinhovho nástupu prešiel rok a Tottenhamu sa darí nečakane dobre. Hotspur pred 10. kolom novej sezóny viedol Premier League o skóre pred Liverpoolom. Prehral iba v úvodnom kole s Evertonom a naposledy zdolal Manchester City 2:0.

„The Experienced One“

Keď sa Tomáš Kálmán dozvedel, že jeho milovaný klub bude trénovať Mourinho, pocítil podľa vlastných slov „ďalší typ bolesti“. Sám Mourinho ešte v roku 2015 vyhlásil, že by Tottenham „nikdy netrénoval“, aby neublížil fanúšikom Chelsea.

„Bolo pre mňa šokom, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie