Denník N

Mestské zásahy 2015: Bratislavský Vino-Hrad

Takto by mohlo vyzerať okolie Bratislavského hradu, keby okolo neho boli vinice.
Takto by mohlo vyzerať okolie Bratislavského hradu, keby okolo neho boli vinice.

Druhé bratislavské Mestské zásahy priniesli 95 nápadov, ako zmeniť Bratislavu k lepšiemu. Postupne vám predstavíme dvadsať najzaujímavejších z nich.

V roku 2008 to bolo striktne o tom, ako by mohol vyzerať verejný priestor. Tento rok sa Mestské zásahy pýtali, ako vylepšiť Bratislavu nielen po vizuálnej či fyzickej stránke. „Zaujímajú nás nápady odborníkov z rôznych oblastí – od právnikov až po ľudí, ktorí pracujú s bezdomovcami. Zaujímajú nás nápady tých, čo zbierajú smeti alebo dáta, ako aj nápady módnych tvorcov,“ hovoril architekt Matúš Vallo o druhej edícii Mestských zásahov pre hlavné mesto.

Do výzvy sa zapojili umelci, dizajnéri, architekti, sochári, študenti, ale napríklad aj zástupca vedúceho samoobsluhy či vysokoškolský učiteľ. Spolu priniesli 95 nápadov, ako Bratislavu zmeniť k lepšiemu. Postupne vám predstavíme dvadsať z nich.

1. Bratislavský Vino-Hrad

Vinohradníctvo patrí oddávna ku koloritu kultúrnej krajiny v našom regióne. Nadviazanie na túto tradíciu vracia hodnotu miestu, ktoré patrí medzi najviditeľnejšie v Bratislave. Projekt pretvára zanedbané plochy z južnej strany hradného brala na vinicu, ktorá by slúžila ako interaktívny verejný priestor. Hlavným aspektom zámeru je sociálna inklúzia v spojení s produkciou hrozna a vína. Ako súčasť mestskej zelene dodáva vinica tomuto priestoru jasnú identitu a zároveň ponúka miesto na stretnutie. V sociálnej rovine kontakt so zemou pri produkcii hrozna prehlbuje vzťah k pôde a rozvíja archetypálnu podstatu človeka. Dokončené víno završuje celý proces a stáva sa tak odmenou a kultúrnou hodnotou.

Autori: Michal Bažalík, Marek Lečko, Lukáš Lečko

Rytina zobrazujúca Bratislavský hrad v roku 1850.
Rytina z roku 1850 zobrazujúca Bratislavský hrad.

VEDUTA_

Súčasný stav v okolí hradu.
Súčasný stav v okolí hradu.

CASOVA OS-page-001

Vizualizácia pôdorysu vinohradov na Bratislavskom hrade.
Vizualizácia pôdorysu vinohradov na Bratislavskom hrade.

Vizualizácia ako by mohlo vyzerať okolie hradu s vinohradom.
Vizualizácie, ako by mohlo vyzerať okolie hradu s vinohradom.

vizualizacia_2

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mestské zásahy

Kultúra

Teraz najčítanejšie