Denník N

Romantická hmla alebo smog: čo je ráno za oknom?

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

November je typický ránami, keď pri pohľade z okna nedovidíme na viac ako pár desiatok metrov. Je to prirodzený jav, ktorý si treba vysvetľovať len ročným obdobím, alebo v tom treba hľadať aj špinavší vzduch v mestách? Nie, nie je to len hmla, upozorňuje v statuse na Facebooku už aj vládny Inštitút environmentálnej politiky.

V miestach so zhoršenou kvalitou vzduchu by ľudia mali obmedziť vychádzanie, fyzickú aktivitu a vetranie. V nasledujúcich otázkach a odpovediach vysvetľujeme, ako zistiť, kedy to je už pre človeka nebezpečné, čomu sa treba v smogových dňoch vyhnúť a ako o tom uvažovať v čase pandémie koronavírusu.

Je to smog?

Na Slovensku nebola v týchto dňoch vyhlásená smogová výstraha. Neznamená to však, že kvalita ovzdušia je dobrá. „Neboli vydané výstrahy, to je až špička ľadovca. Zaznamenali sme však zvýšenú koncentráciu prachových častíc v ovzduší,” vysvetľuje odborník na kvalitu ovzdušia Martin Kremler zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Upozornenia a výstrahy pred smogom vydal SHMÚ naposledy v januári. Situácia bola vtedy najhoršia v okolí Ružomberka, Krompách, Martina a Vrútok.

Prečo je kvalita ovzdušia horšia?

„V zime je pravidelne zhoršená situácia v kvalite ovzdušia,” objasňuje Kremler. Môže za to kombinácia dvoch faktorov. Ľudia a priemysel produkujú viac znečisťujúcich látok a chladné počasie a slabší vietor zároveň zhoršujú takzvané rozptylové podmienky.

Medzi problematické oblasti patria horské doliny a tiež mestá s ťažkým priemyslom a vysokou intenzitou automobilovej dopravy. „Vyššie znečistenie z dopravy zapríčiňujú aj studené štarty a s tým súvisiace splodiny,” hovorí odborník z SHMÚ.

Ako rozoznám, čo je ráno za oknom?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Doprava

Doprava v Bratislave

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Priemysel

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie