Denník N

Ako vybrať čelovku na beh? Neplaťte za vysoký jas, radšej za kvalitnú batériu

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Preťaženie kĺbov, zlá technika behu, nedostatočný strečing alebo aj tma. Áno, častou príčinou bežeckých zranení je aj slabá viditeľnosť. Platí to hlavne v zimných mesiacoch, keď tma výrazne prevažuje nad svetlom.

Čelová lampa, skrátene čelovka, je v tomto smere najobľúbenejším a zrejme aj optimálnym riešením. Pri hľadaní tej správnej máme na výber desiatky možností, v nasledujúcom texte sa v nich pokúsime zorientovať.

Základné prvky, na ktoré sa oplatí zamerať, sú: jas, maximálny dosvit, batéria a doplnkové funkcie.

Pozor si treba dať aj na konkrétne hodnoty jednotlivých parametrov. Ak chceme ušetriť, neoplatí sa to na úkor životnosti batérie. Naopak, pri výkone čelovky sa športovci nechajú často nachytať a priplácajú si za vysokú svietivosť, ktorá môže byť kontraproduktívna.

Vo väčšine prípadov nepotrebujeme vysokú vodeodolnosť, takzvané turbo osvetlenie či iné doplnky. Na druhej strane existujú aj užitočné vychytávky, za ktoré sa oplatí priplatiť. Jednou z nich môže byť napríklad zámok proti náhodnému zapnutiu.

Na záver článku sa pokúsime zostaviť čelovku pre rekreačného bežca do mesta a takisto do prírody.

Jas

Pri čelovkách je jas reprezentovaný výkonom, resp. svietivosťou, ktorej rozsah sa udáva v lúmenoch (lm). Na trhu štandardne nájdeme produkty so svietivosťou od 50 do 900 lúmenov; bežcom sa odporúča, aby hľadali čelovku so svietivosťou od 100 do 400 lm.

Kým pri 50 lúmenoch čelovka nemusí stačiť, svietivosť nad 400 lm je pre bežcov zvyčajne neefektívna. Treba si uvedomiť, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie