Denník N

Infektológ Jarčuška, ktorý za Slovensko rokuje o vakcínach: pre bežnú populáciu by mohla byť vakcína na jar

Člen pandemickej komisie a infektológ Pavol Jarčuška. Foto - TASR
Člen pandemickej komisie a infektológ Pavol Jarčuška. Foto – TASR

Pavol Jarčuška z konzília odborníkov vysvetľuje, ako pripravujú organizáciu očkovania proti covidu-19 na Slovensku, ako vyberajú skupiny, ktoré dostanú vakcínu najskôr, a prečo merajú, koľko pacientov stihnú zaočkovať za jednu hodinu.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí povedal, že už v druhej polovici decembra by mohlo prísť 300-tisíc vakcín, ktorými by sa mohlo očkovať 150-tisíc ľudí. Vakcínu však musí najskôr schváliť Európska lieková agentúra. V akom je to štádiu?

Konzorcium BioN-Tech a Pfizer má predbežné závery z tretieho klinického skúšania. Tretia fáza, samozrejme, pokračuje, ale konzorcium požiadalo o podmienečnú registráciu Európsku liekovú agentúru. Tá ma teraz k dispozícii dokumentáciu nielen od tohto konzorcia, ale aj od ďalších dvoch firiem – Moderna a konzorcia AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. Teraz posudzujú kvalitu vykonanej štúdie, či je v poriadku. Je to štandardný postup registrácie lieku. Ak to bude kladne posúdené do 15. decembra, tak je pravdepodobné, že v blízkom čase môžu prísť vakcíny od konzorcia BioN-Tech a Pfizer.

Čiže by sa stihlo do konca decembra očkovať 150-tisíc ľudí?

Nehovorím, že do konca roka. Dostaneme vakcíny a začneme s očkovaním, ale nevieme, koľko ľudí sa bude chcieť dať zaočkovať. Vakcína od konzorcia BioN-Tech a Pfizer sa vykonáva dvomi dávkami vakcíny. Začne sa jednou dávkou a o dva týždne znova.

Konzorcium BioN-Tech a Pfizer dodá vakcínu do 25 bodov na Slovensku. Čo sú to za body? Začne sa očkovať v nemocniciach alebo to bude prebiehať v ambulanciách? 

Dizajn vakcinácie je dohodnutý v podmienkach Európy. Môže to byť robené v centre, ktoré je vybavené hlboko mraziacimi boxmi, klimatizáciou a záložným zdrojom energie. Bude to 25 vakcinačných miest v nemocniciach. Ale môže sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie