Denník N

Omyly, manipulácie a lži Fedora Gála – odpoveď

Fedor Gál a Milan Kňažko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Fedor Gál a Milan Kňažko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nemyslel som si, že bude ešte potrebné reagovať na vyjadrenia Fedora Gála na stránkach Denníka N. Rozhodol som sa riešiť tento problém právnou cestou. Musím to však urobiť kvôli pravde, spravodlivosti a morálke. Od marca 1991 som bol predmetom a cieľom vytvárania rôznych mýtov, fabulácií a priamo klamstiev, na ktoré som z času na čas vlažne a väčšinou ohľaduplne reagoval v duchu rešpektovania osobitnej kategórie ľudí, ktorých som spoznal v prvých dňoch novembra 1989. Možno to Fedor Gál a spol. považovali za prejav mojej slabosti a pritvrdili.

Gál sa mi už dokonca začal posmievať, stavia ma do roly poskoka, poslíka, interpreta cudzích myšlienok, skrátka človeka neschopného vyprodukovať prejav, ktorý je opretý o vlastné myšlienky a presvedčenie. Vyvrcholilo to knihou v roku 2017, ktorá by sa pokojne dala s malou mierou odľahčenia nazvať spomienky baróna Prášila. Možno aj preto, že pamätníkov ubúda, dnešní mladí žijú inými problémami a kolektív demagógov a propagandistov ich často úspešne presviedča o čudnej logike ponovembrových príbehov. Skúsim si všímať len niektoré pasáže článku, ktorý Gál zverejnil na stránkach Denníka N 11. septembra 2020. Prekvapilo ma to a nereagoval som hneď pre mimoriadne pracovné zaťaženie.

Gál zverejnil množstvo mojich vyjadrení na jeho adresu a tieto vyjadrenia nazval nenávistnými útokmi. Ako skúsený a zdatný manipulátor s textom Gál nepochybne vie, čo znamená kontext, a preto citáty mojich vyjadrení sú osamotené, zbavené kontextu, aj keď ide dokázateľne o obranné reakcie. Obrazne povedané, Gál mi strelil pár faciek a teraz v článku narieka, že vraj Kňažko strká do nevinného, nič netušiaceho a prekvapeného Gála. Keby sme dôsledne prijali Gálovu zvrátenú logiku, najprv boli teda moje obranné reakcie, ktoré Gál nazval nenávistnými útokmi, a Gál až potom napísal knihu, v ktorej sa ma snaží ponižovať pri každej zmienke o mne.

Nie je náhoda, že všetky citáty, ktoré Gál vyselektoval, sú z roku 2017 a neskôr.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie