Denník N

Očkovať proti korone by sa dala len štvrtina ľudí, vakcínu nechcú tí, čo nedôverujú vláde ani vo vedu

Foto - TASR
Foto – TASR

Sociológ z SAV hovorí, že komunikácia vlády by sa mala zmeniť, ak chce dosiahnuť čo najväčší podiel zaočkovaných. „Rozhodnutia by mali byť predvídateľné, aby sa nemenili zo dňa na deň, malo by sa komunikovať otvorene a o rozhodnutiach by sa mala viesť širšia odborná diskusia.“

Na otázku „Ak by dnes bola dostupná vakcína na nový koronavírus schválená Európskou úniou, dali by ste sa zaočkovať?“ odpovedalo na prelome októbra a novembra kladne 26,8 percenta opýtaných obyvateľov Slovenska.

Zaočkovať by sa nedalo 44,3 percenta respondentov a takmer 30 percent ľudí nevedelo na otázku odpovedať.

Medzitým prišla správa, že prvé vakcíny budú na Slovensku už tento rok a na začiatok zaočkujú 150-tisíc ľudí, najmä zdravotníkov a ohrozené skupiny.

Zistenia o tom, že len necelých 27 percent obyvateľov Slovenska si je očkovaním istých, vyplýva z prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“ prieskumnej spoločnosti MNFORCE a komunikačnej agentúry Seesame, ktorý prebiehal v spolupráci so Sociologickým ústavom Slovenskej akadémie vied a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied (SAV).

Na jar by sa dalo zaočkovať 40,9 percenta opýtaných, no v máji a septembri len 25,9 a 23,5 percenta opýtaných.

Pocit ohrozenia

Prieskum prebiehal online na reprezentatívnej vzorke tisíc ľudí.

Sociológ Robert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV pre Denník N vysvetlil, že ochota dať sa zaočkovať súvisela s pocitom ohrozenia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Príroda

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie