Denník N

Bez nás to nepôjde: Orbán nemieni ustúpiť a cituje Františka Jozefa po vypovedaní vojny

Viktor Orbán a Mateusz Morawiecki. Foto - TASR
Viktor Orbán a Mateusz Morawiecki. Foto – TASR

Maďarský premiér potvrdil, že trvá na blokovaní európskeho rozpočtu a fondu obnovy. Podobné stanovisko vydali deň pred tým s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim.

Všetko sme zvážili a rozmysleli, parafrázoval Viktor Orbán v piatok rakúskeho cisára Františka Jozefa po vypovedaní vojny Srbsku v roku 1914.

Reagoval tak na otázku, či nezmenil stanovisko vo veci blokovania rozpočtu Európskej únie na ďalšie sedemročné obdobie a fondu obnovy na riešenie dôsledkov koronakrízy.

„Európsky rozpočet a záchranný balík bez Maďarska a Poľska nebudú schválené,“ vyhlásil maďarský premiér vo svojom pravidelnom piatkovom prejave pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió. Orbán povedal aj to, že nechce uzatvoriť kompromis, pretože „kompromis nie je riešenie, naopak, často je to zlé rozhodnutie“.

Orbán trvá na tom, že Európska únia chce potrestať štáty, ktoré odmietajú prijať migrantov, a všetko z pozadia riadi George Soros.

Premiéri Maďarska a Poľska rokovali vo štvrtok v Budapešti a vydali pomerne tvrdé stanovisko o možných dôsledkoch súčasného sporu. Poľský premiér Mateusz Morawiecki dokonca predpovedal rozpad Európskej únie pre mechanizmus ochrany právneho štátu.

Maďarsko a Poľsko naďalej nesúhlasia s tým, aby sa vyplácanie európskych peňazí spájalo s ochranou demokratických hodnôt. Nový mechanizmus je podľa Orbána čisto politická otázka, a kým dôsledky koronakrízy treba riešiť okamžite, politické spory by sa mali počas aktuálnej krízy odložiť.

Čo žiada Maďarsko a Poľsko

Od štvrtkového stretnutia lídrov vetujúcich krajín sa očakávalo, že povedia, aké sú ich konkrétne požiadavky. Nakoniec to aj oznámili,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Plán obnovy EÚ

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie