Denník N

Zo Slovenska odchádza polovica najlepších maturantov z matematiky, prichádzame aj o medikov a informatikov

Maturity počas koronakrízy. Foto - BSK/Monika Kováčová
Maturity počas koronakrízy. Foto – BSK/Monika Kováčová

Slovensko má v rámci krajín OECD druhý najvyšší podiel študentov v zahraničí.

Až polovica tých najúspešnejších slovenských maturantov z matematiky odchádza študovať do zahraničia. Kým v roku 2012 študovalo na zahraničnej vysokej škole 12 % študentov, za päť rokov ich počet stúpol a v roku 2018 ich bolo v zahraničí 17 %.

Najviac Slovákov študovalo v Českej republike, a to až 70 %. Ďalšie krajiny majú menšie zastúpenie: Maďarsko (6 %), Veľká Británia (5 %), Dánsko (4 %) a Rakúsko (3 %).

Na porovnanie, na Slovensku, naopak, študuje len 6 % medzinárodných študentov (7 % je priemer OECD z roku 2017). Podiel zahraničných študentov na slovenských vysokých školách síce rastie, ale je stále nižší ako v Českej republike, kde je ich 13 %, či v Rakúsku, kde je to 17 %.

Analýzu o odlive mozgov pripravil analytický tím Inštitútu vzdelávacej politiky pod ministerstvom školstva. V analýze porovnávajú odchody aj s výsledkami študentov na maturitnej skúške a vedia tak porovnať, ako úspešní sú študenti odchádzajúci do zahraničia. Analytici sľubujú, že v budúcnosti budú analyzovať napríklad aj to, z akého ekonomického zázemia či z akej strednej školy sú odchádzajúci študenti.

Až 70 percent odchádza do Česka

Analytici na grafe znázorňujú, ako sa vyvíjal počet maturantov, ktorí po strednej škole odchádzali na vysokú školu do zahraničia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie