Denník N

Český volebný rok 2021: Čo očakávať od Babiša a tých, čo ho chcú poraziť

Andrej Babiš. Foto - TASR/AP
Andrej Babiš. Foto – TASR/AP

Do volieb, pred ktorými vznikajú koalície proti Babišovi, ostáva menej než rok. Čo môže rozhodnúť, sme sa opýtali komentátorov, bookmakera a politológa.

Na českom Twitteri pomaly začína prituhovať. Politici sú čoraz aktívnejší vo frekvencii príspevkov a útočnejší na oponentov. Jeden z prvotných znakov, že sa začína zvolebnievať.

Parlamentné voľby sa uskutočnia pravdepodobne na konci októbra 2021, no už teraz vidno náznaky stratégií jednotlivých strán.

Napríklad vznik dvoch opozičných koalícií, ktoré vyzvú na volebný súboj Andreja Babiša a jeho hnutie ANO.

Nami oslovení odborníci sa zhodujú, že voľby sa budú vyhrávať nielen v najvyššom počte percent. Dôležité bude aj to, kto sa dostane cez päť percent. Neisté poslanecké mandáty napríklad majú sociálni demokrati, komunisti a o kreslá sa pobijú aj krajne-pravicové subjekty Tomia Okamuru a Václava Klausa mladšieho.

Hrať sa bude aj na to, ako Babišova vláda zvládne či nezvládne koronakrízu, kto vymyslí lepšiu ekonomickú reformu a kto sa viac vymedzí voči súčasnému premiérovi.

1. Piráti vs. ODS

Asi najväčšou témou opozičných strán je už viac ako rok spájanie. Najprv sa vravelo, že by sa mal spojiť každý s každým, potom už len niekto s niekým. Vyčkávalo sa však, ako budú fungovať rôzne spojenectvá v generálke, teda krajských voľbách.

A fungovali zväčša dobre, mnohé koalície dokázali vyhrať dôležité posty a ukázali potenciál. No jedna vec sa ukázala ešte viac – nevraživosť medzi pravicovou konzervatívnou stranou ODS a ľavicovo-liberálnymi Pirátmi.

Miestami až demagogické správanie predviedla ODS-ka pri poslednej daňovej reforme, keď s pomocou ANO a krajne-pravicovej Okamurovej strany SPD pretlačili zníženie daní a zrušenie superhrubej mzdy. Predseda strany Petr Fiala sa snažil odlákať pozornosť od schodku v štátnom rozpočte vo výške 130 miliárd českých korún tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie