Denník N

High 5ive: Ponúknite sa z osobnej knižnice Eleny Ferrante

Ingeborg Bachmann, Margaret Atwood, Joan Didion, Claire Lispector, Elfriede Jelinek, Magda Szabó.
Ingeborg Bachmann, Margaret Atwood, Joan Didion, Claire Lispector, Elfriede Jelinek, Magda Szabó.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Sú to príbehy od žien, ktoré stoja obomi nohami v 20. storočí alebo jednou už v tom ďalšom. Takto opísala výber svojich obľúbených kníh Elena Ferrante (resp. spisovateľka, ktorá sa za týmto pseudonymom skrýva). Štyridsiatku diel od ženských autoriek Ferrante zverejnila na webe Bookshop.org, ktorý je predajným kanálom nezávislých kníhkupcov vo Veľkej Británii.

Je to dobrý zoznam. Nielen svojím obsahom, ale aj tým, že ukazuje, koľko silných kníh od žien tu máme. Zároveň je zvláštne, že na to stále treba upozorňovať. Preklikajte sa zoznamom od Ingeborg BachmannovejFlannery O´Connorovej až po dnešné mená ako Sally RooneyováChimamanda Adichie. Mnohé sú preložené, tak do toho.

*

Kurt Wagner, líder americkej kapely Lambchop, takisto zverejnil svoj zoznam (a playlist). Skladá sa z hudobníkov, ktorí nás tento rok opustili a za ktorými je mu smutno. Sú to skôr menej známe mená folku či country, čiže žánrov, ktorým sa mnohí zďaleka vyhýbajú. Práve Wagner s Lambchopom mi však pomohol objaviť silu pôvodného amerického pesničkárstva.

Prvýkrát som ich videl v zmĺknutom kostole, druhýkrát ich zadusil šum divákov vo viedenskom Gasometri. Lambchop sú králi tichého gesta, ich platňa Is A Woman (2002) patrí medzi moje naj. Práve vydali novinku Trip, na ktorú si každý z kapely vybral jednu coververziu. Zo skladby Reservations od skupiny Wilco si urobili 13-minútový výlet. Čujte.

*

Pracovné podmienky sú dnes pre mnohých neštandardné. Často sa skloňuje home office, čo v preklade znamená improvizáciu na účely odvedenia práce. Pri tejto téme sa objaví spomienka na nemeckého

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie