Denník N

Expert na juhoamerický futbal: Argentínčania nikdy nebudú mať s Messim vzťah ako s Maradonom

Tréner Diego Maradona a jeho zverenec Lionel Messi. Foto - TASR/AP
Tréner Diego Maradona a jeho zverenec Lionel Messi. Foto – TASR/AP

Diego Maradona zomrel v stredu vo veku 60 rokov. Považujú ho za jedného z najlepších futbalistov v histórii. V Argentíne sa stal hrdinom, keď krajinu priviedol k víťazstvu na MS 1986, mnohí si ho však pamätajú pre nefutbalové aféry.

Novinár Daniel Edwards (34) žije v Buenos Aires a dlhé roky píše o juhoamerickom futbale. Spolupracuje najmä s portálom Goal.com, prispieva aj do periodík ako The Blizzard, The Conversation, Bleacher Report či Sporting News.

Prečo by sme mali považovať Diega Maradonu za futbalového génia?

Diego Maradona nestrávil na vrchole svetového futbalu desať rokov, ako sa to teraz darí Lionelovi Messimu, Cristianovi Ronaldovi alebo veľmi dávno Pelému. Vo svojej najlepšej forme bol však možno najstrhujúcejším futbalistom histórie. Mal obrovský talent v ovládaní lopty. Vynikal v tom, že sa mu darilo robiť nepredvídateľné veci.

Práve to ho odlišuje od všetkých jeho rivalov, a preto ho nikto nedokázal zastaviť. Svetový futbal stratil nielen jedného z najlepších hráčov, ale aj svoju najúžasnejšiu osobnosť. Ten chlap bol synonymom futbalu, a to vo všetkých častiach sveta.

Teraz sa nachádzate v Argentíne. Aká je atmosféra v krajine po smrti jej najväčšej ikony?

Správa o Maradonovej smrti prišla v stredu okolo obeda a ľudí naozaj šokovala. Jeho priatelia plačú a tisícky ľudí sa schádzali, aby si uctili svojho hrdinu. Včera som sledoval jeho neuveriteľný a chaotický pohreb (sprevádzali ho nepokoje – pozn. red.). Bola to rozlúčka, ktorá sa k takémuto mužovi hodila. To, čo sa v Argentíne deje, len dokazuje, ako ho milovali a rešpektovali milióny Argentínčanov.

Maradona si v Argentíne naozaj vytvoril postavenie akéhosi boha, najmä vďaka víťazstvu na MS 1986. Práve preto veľa ľudí dnes kritizuje Lionela Messiho, ktorý Argentínu nikdy k veľkej trofeji nepriviedol. Dostane sa Messi na Maradonovu úroveň, ak vyhrá MS 2022?

Myslím si, že aj keby Messi vyhral majstrovstvá sveta, stále ho budú ľudia posudzovať v úplne inom svetle ako Maradonu.

Maradona bol superhviezdou, ale zároveň aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Diego Maradona

Futbal

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie