Denník N

Kritizujú oxfordskú vakcínu, hovorí sa o zlom dizajne výskumu aj o vedľajších účinkoch

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Terajšie pochybnosti nijako nevylučujú, že vakcína je kvalitná. Viac prezradí štúdia z Lancetu aj nový celosvetový výskum účinnosti vakcíny.

Pondelková tlačová beseda prezentovala oxfordskú vakcínu ako obrovský úspech – je lacná, nemá závažné vedľajšie účinky, nevyžaduje zložité chladenie pri extrémne nízkych teplotách a za určitých okolností dosahuje účinnosť až 90 percent.

Časopis Science uviedol, že vedci podali „presvedčivé dôkazy, že vakcína funguje“, a v New York Times napísali, že na oxfordskú vakcínu sa bude spoliehať celý svet, aby zastavila pandémiu, ktorá spôsobila smrť viac ako 1,4 milióna ľudí.

Britské noviny Metro vyzývali svojich čitateľov na titulnej strane, aby si „dali vaccaccino“, čo je výraz zložený zo slov „vakcína“ a „kapučíno“. „Oxfordská vakcína bude stáť menej ako šálka kávy,“ uvádzajú noviny.

Očakáva sa, že jedna dávka oxfordskej vakcíny bude stáť zhruba 3 eurá, zatiaľ čo konkurenčné vakcíny od Pfizeru a Moderny sa vyšplhajú na úroveň okolo 12 a 21 eur.

Lenže v ostatných dňoch sa o oxfordskej vakcíne vyrojilo viacero otázok. Aj preto vedecká obec nedočkavo čaká na novú recenzovanú štúdiu v Lancete, od ktorej si sľubuje, že rozptýli prípadné pochybnosti.

Neobsahuje bunky potrateného plodu

Denník N v tomto článku zhrnie, čo sa zatiaľ vie o novej vakcíne, ktorú vyvíja spin-off Oxfordskej univerzity Vaccitech a farmaceutická spoločnosť AstraZeneca.

Na úvod treba povedať, že prípadné pochybnosti sa v žiadnom prípade netýkajú toho, že by vakcína obsahovala bunky potrateného plodu. Vakcína nezabíja a nemení ani sekvenciu DNA, ako po slovenskom internete šírilo virálne video plné faktických chýb.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie