Denník N

Ak by stratil vedomie, mohol zhorieť zaživa. Hrozivá nehoda v F1 pripomenula Laudu aj Sennu

Foto – AP
Foto – AP

Aktualizované v pondelok ráno o vyjadrenie Romaina Grosjeana.

Formula 1 zažila jednu z najdesivejších nehôd v histórii. Len pár sekúnd po štarte Veľkej ceny Bahrajnu francúzsky pretekár Romain Grosjean vyletel z trate a kolmo narazil do neďalekej bariéry. Bezprostredne po náraze zachvátil jeho monopost silný požiar a nasledovali chvíle neistoty.

Réžia pretekov dlhší čas neukázala zábery na horiace auto a urobila tak až v okamihu, keď bolo isté, že Grosjean haváriu prežil. S veľkým šťastím.

Po náraze sa Francúzov monopost rozdelil na dve polovice, pričom predná časť, v ktorej sedel, prerazila kovové zvodidlá a začala horieť. Ak by nezostal pri vedomí, vážne by bolo hrozilo, že by zhorel zaživa.

V plameňoch a dyme zachoval duchaprítomnosť, vyliezol z horiaceho auta a preskočil rozhorúčené zvodidlá. Pomohla mu aj posádka zdravotníckeho auta, ktorá bola takmer okamžite na mieste nehody.

Preteky v Bahrajne po nehode prerušili na takmer 90 minút.

Bola to jeho chyba

Grosjean vyviazol z nehody len s ľahkými popáleninami na rukách a na členku. Ten mal popálený zrejme aj preto, že z plameňov vyskočil s vyzutou topánkou.

Prečo a ako sa mu topánka vyzula, sa zrejme dozvieme neskôr. Isté však je, že v horiacom monoposte musel reagovať veľmi rýchlo. Na to, aby sa dostal z auta, totiž potreboval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie