Denník N

Nevzdelanosť a nenávisť budú oplakávať svojich mŕtvych

Ilustrácia - Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Spoločnosť prostoduchých Pinocchiov nikdy nebude slobodná.

Autor je imunológ, Slovenská akadémia vied

S blížiacim sa koncom roka, v ktorom pandémia nového koronavírusu spojila ľudí na celom svete v rozsahu, v akom sa to doteraz nepodarilo nikomu a ničomu, sa pre všetkých na dosah priblížila aj úniková cesta z tejto globálnej mizérie – vakcína.

Stop! Pre všetkých zrejme nie. Existuje totiž nezanedbateľná skupina obyvateľstva, ktorá toto východisko z núdze odmieta. V krajinách najviac postihnutých koronavírusovou nákazou predstavuje táto skupina menšinu – tri štvrtiny populácie sa tam plánujú dať zaočkovať. U nás je situácia opačná. Podľa aktuálneho prieskumu sa takmer polovica občanov Slovenska zaočkovať určite nechystá.

V podobnej situácii sme boli pred sto rokmi, keď sa naprieč zemeguľou, a teda aj Slovenskom, šírila nákaza vtáčej chrípky typu A/H1N1, ktorá vošla do učebníc ako španielska chrípka. Nevieme to presne, lebo v tejto veci neexistujú spoľahlivé historické dokumenty, ale odhaduje sa, že na Slovensku vtedy chrípke a ďalším sprievodným ochoreniam ako týfus či cholera podľahli desaťtisíce ľudí. Najviac zasiahnutými regiónmi boli Orava a Kysuce. Práve tam k nám prichádzali pomáhať dobrovoľníci z iných, menej postihnutých krajín, a v nejednom prípade sa tu nakazili a umreli.

Sto rokov sa nemusí zdať dlhý čas, a vlastne ani nie je. Veď vtedy už žili starí rodičia mnohých dnešných tridsiatnikov. V skutočnosti však bola doba pred sto rokmi dramaticky odlišná od tej dnešnej. Nie preto, že neboli mobily.

Pred sto rokmi sme už síce poznali očkovanie proti pravým kiahňam či besnote, ale úsvit vakcín ako najsilnejšej zbrane proti nákazlivým chorobám mal nastať až neskôr. Antibiotiká sme ešte nepoznali vôbec. A tak ľudia umierali po tisíckach nielen na španielsku chrípku či týfus, ale aj na záškrt, detskú obrnu, tuberkulózu, osýpky, čierny kašeľ, tetanus alebo mor.

Pre nás je to už len výjav z historických filmov. Pre našich starých rodičov by však bolo výjavom z vedecko-fantastického filmu, ak by k nim pristúpil lekár a povedal im, že má liek, vakcínu, ktorá ich ochráni.

Za okolností,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Povinné očkovanie

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie