Denník N

Gröhlingov plán na otvorenie škôl: testy od piatka, aspoň 70 percent žiakov a stačil by jeden rodič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V pondelok sa nerozhodlo o testovaní a otváraní škôl. Minister školstva hovorí, že každým jedným dňom odkladu sa znižuje šanca na ich uskutočnenie, a teda aj šanca na návrat detí do škôl do Vianoc.

Rozhodnutie o tom, ako testovať deti a kedy sa žiaci druhého stupňa a stredných škôl vrátia do škôl, sa stále naťahuje. Nedozvieme sa to ešte ani v pondelok.

Rozhodovať o tom mal ústredný krízový štáb, jeho zasadnutie ohlásené na pondelok o 14.00 zrušili. Bez vysvetlenia a náhradného termínu. Podľa informácií Denníka N by mal byť ústredný krízový štáb v utorok.

Ministerstvo školstva má už svoj plán hotový a aj ho predložilo. Jeho základom je, že by začali testovať deti a učiteľov už tento týždeň v piatok – a stačilo by, keby sa dal otestovať iba jeden z rodičov.

Nateraz nie je jasné, aký postoj má k takémuto plánu premiér Igor Matovič a či prejde. „Faktom je, že každým jedným dňom odkladu sa znižuje šanca na realizáciu, a teda aj šanca na návrat detí do škôl do Vianoc,“ povedal minister. Branislav Gröhling (SaS) hovorí, že sa bude ministerstva vnútra pýtať, prečo rokovanie štábu zrušili.

Dokument ministerstva školstva má Denník N k dispozícii. Má deväť strán a jeho aktuálnosť potvrdili dva zdroje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie