Denník N

Sme pripravení podať svedectvo o spore medzi Milanom Kňažkom a Fedorom Gálom

Fedor Gál a Milan Kňažko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Fedor Gál a Milan Kňažko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kým okolité národy nachádzajú už konsenzus v pohľade na historické udalosti roku 1989, Slovensko bude k takejto ceste potrebovať zrejme aj rozhodnutie občianskeho súdu.

František Mikloško, Peter Zajac, Juraj Flamík, Eva Fifíková, Ingrid Antalová-Vagačová, Daniel Liška, Peter Tatár, Peter Neuwirth, Martin M. Šimečka, Boris Kršňák, Martin Bútora, Filip Vagač, Ivan Bača, Ladislav Snopko, Zuzana Bartošová, Péter Hunčík

Dvadsiateho siedmeho novembra 2020 uverejnil Milan Kňažko v Denníku N svoj článok Omyly, manipulácie a lži Fedora Gála – odpoveď ako reakciu na článok Fedora Gála v Denníku N z 11. septembra 2020 Tri razy (a dosť?). Vo svojom článku Milan Kňažko oznamuje, že podáva žalobu na Fedora Gála vo veci jeho výrokov v knihe Fedor Gál: Ešte raz a naposledy, Koniec príbehu – Rozhovory s Karolom Sudorom, ktorá vyšla vo vydavateľstve N Press v roku 2017.

Nepoznáme konečné znenie žaloby Milana Kňažka, preto s istotou môžeme hovoriť, že sa týka najmä výroku Fedora Gála, že na texte, ktorý Kňažko prečítal v Slovenskej televízii 3. marca 1991, sa podieľal okrem iných aj Jaroslav Svěchota. Fedor Gál sa za tento omyl Kňažkovi verejne opakovane ospravedlnil. Advokátska kancelária, ktorá zastupuje Milana Kňažka, však žiada, aby sa Gál ospravedlnil Milanovi Kňažkovi za „vedomé uvádzanie nepravdivých skutkových tvrdení“, čo on, samozrejme, odmieta.

Z článku Milana Kňažka z novembra 2020 však jasne vyplýva, že v tomto spore nejde len o tento výrok, ale o celú interpretáciu udalostí novembra 1989 i následných mesiacov a rokov po Novembri. V spore takto vystupujú aj otázky týkajúce sa počiatočných sporov vo VPN, vzniku mečiarizmu, podielu aktérov Novembra na ňom a ďalšie. Musíme so žiaľom konštatovať, že kým okolité národy nachádzajú už konsenzus v pohľade na historické udalosti roku 1989, Slovensko bude k takejto ceste potrebovať zrejme aj rozhodnutie občianskeho súdu v spore Kňažko verzus Gál.

Môže to mať jednu výhodu: na súde, ktorý inicioval Milan Kňažko, budú musieť zaznievať iba fakty a tie budú môcť aj historikom bližšie osvetliť mnohé udalosti tých rokov. Pokiaľ budeme vyzvaní, aj my sme pripravení podľa svojho svedomia podať o týchto udalostiach svoje svedectvo.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

17. november

Komentáre

Teraz najčítanejšie