Denník N

Bol taký dobrý, že vyrážal na trať 12 hodín po štarte. Príbeh najlepšieho vytrvalca v histórii

Dobrý deň,

jeden z najtalentovanejších bežcov na svete Kilian Jornet sa v piatok pokúsil prekonať svetový rekord v odbehnutej vzdialenosti za 24 hodín.

Aj keď sa mu to na dráhe v nórskom meste Måndalen nepodarilo, jeho pokus pripomenul výnimočný príbeh gréckeho ultrabežca Yiannisa Kourosa.

Práve Kouros je držiteľom rekordu v 24-hodinovom behu a okrem toho mu už desaťročia patrí aj mnoho ďalších výnimočných rekordov. Napriek neuveriteľným výkonom ho dnes pozná len málokto, žije nenápadne, venuje sa poézii a vo svojej tvorbe filozofuje aj o vytrvalostnom behu.

Hovorí, že nemal veľký talent, ale dokázal oklamať svoje telo a presvedčiť ho, že netrpí. Tvrdí tiež, že pri dlhých pretekoch, ktoré trvali aj niekoľko dní, prežil transcendentálne zážitky. Prirovnáva ich ku klinickej smrti. V istých momentoch sa mu zdalo, akoby sa na svoje telo pozeral zhora.

Kouros bol v 80. a 90. rokoch taký dominantný, že svojich súperov porážal aj o celý deň, neskôr preto vyrážal na trať 12 hodín po oficiálnom štarte.

Pravidelný týždenný newsletter o behu vychádza každý utorok, od tohto vydania pod názvom Výklus. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast.

Športové podcasty nájdete na: AppleGoogleSpotifyPodbean – RSSYouTube


Na svoj prvý ultramaratón sa Yiannis Kouros prihlásil v roku 1983. Dozvedel sa vtedy o premiérovom ročníku Spartathlonu, ktorý sa začínal v Aténach a finišoval v Sparte. Predsavzal si, že na 246-kilometrovej trati bude najlepším Grékom.

Išlo o medzinárodné preteky s poprednými svetovými bežcami a Kouros radšej začal opatrne. S vedúcou dvojicou však vydržal len 50 kilometrov. Následne zrýchlil a do cieľa v Sparte prišiel s trojhodinovým náskokom.

Svojím výkonom zaskočil aj anglických organizátorov, ktorí preteky plánovali tak, aby prví bežci prišli do cieľa o desiatej ráno. Kouros bol v Sparte už pred piatou a starosta, ktorý mu mal gratulovať, ešte spal.

Jeho obdivuhodný výkon však mnohí spochybňovali, obviňovali ho z podvádzania a zo skracovania trate. Kouros sa preto postavil na štart aj o rok neskôr a trasu z Atén do Sparty zabehol ešte o hodinu a pol rýchlejšie – za 20 hodín a 25 minút.

Zo Spartathlonu sa medzičasom stali prestížne preteky a viackrát ich vyhral aj legendárny americký ultrabežec Scott Jurek. Ku Kourosovmu rekordu sa však on ani nikto iný nepriblížil ani na 90 minút.

Vlastný rekord prekonal po 21 rokoch

Po výkone na Spartathlone cítil Kouros dobrú formu a šancu prekonať svetový rekord v behu na 24 hodín. Prvýkrát preto štartoval v zahraničí. Prihlásil sa na šesťdňové preteky v New Yorku s tým, že po jednom dni odstúpi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie