Denník N

Sčítanie ľudu môže priniesť rozšírenie menšinových práv, tvrdí vládny splnomocnenec

Vládny splnomocnenec pre menšiny László Bukovszky očakáva od budúcoročného ščítania ľudu rozširovanie menšinových práv na Slovensku. Prvýkrát sa bude uplatňovať pätnásťpercentná hranica používania menšinových jazykov.

Viac obcí, v ktorých sa používajú menšinové jazyky, a rozšírenie menšinových práv na digitálne prostredie – to sú očakávania vládneho splnomocnenca pre národnostné menšiny Lászlóa Bukovszkého po budúcoročnom sčítaní ľudu.

Prvýkrát sa bude uplatňovať nová hranica na používanie jazykových práv menšín. Doteraz sa mohli používať v obciach, kde pomer menšiny dosahuje dvadsať percent, ale po budúcoročnom sčítaní sa už bude aplikovať hranica pätnástich percent. Túto zmenu presadila ešte vláda Ivety Radičovej.

Podľa Bukovszkého to môže mať pozitívny vplyv napríklad na postavenie rusínskej menšiny. Na potrebu zmeny v tejto oblasti upozorňuje aj správa o implementácii európskej charty menšinových jazykov, hovorí splnomocnenec. Správa poukazuje na obmedzenosť používania menšinových jazykov na Slovensku pre percentuálne hranice.

Rozšírenie jazykových práv po sčítaní by v praxi mohlo znamenať, že viac obcí bude označených menšinovými tabuľami a na požiadanie občanov by v nich museli vydávať dvojjazyčné dokumenty.

Zlepšiť situáciu menšinových jazykov je možné aj v digitálnom priestore, hovorí splnomocnenec. Pred niekoľkými mesiacmi rozhodol Krajský súd v Nitre, že príslušníci menšín majú právo na dvojjazyčné úradné formuláre. Ministerstvo vnútra sa vtedy vyjadrilo, že na zmenu informačného systému nemá peniaze, rozhodnutie súdu však rešpektujú a rokujú o riešeniach.

Pandémia by nemala ovplyvniť sčítanie

Budúcoročné sčítanie ľudu, ktoré sa koná od polovice februára do konca marca, bude najväčší online zber údajov v histórii Slovenska.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sčítanie obyvateľov 2021

Slovensko

Teraz najčítanejšie