Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O pragmatizme, ktorý prinúti väčšinu ľudí zaočkovať sa proti covidu-19

Ukáže sa, že vakcína bude vstupenkou do zamestnania, do lietadla, na univerzitu, do kostola či do divadla a na štadión. To zmení situáciu a mnoho ľudí sa prispôsobí.

Francúzi sú odporcami očkovania podobne ako Slováci – zhruba polovica hovorí, že sa zaočkovať proti covidu-19 nedá. Neveria síce príliš na čipovanie, skôr sú presvedčení, že na očkovaní chce zbohatnúť prezident Emmanuel Macron, ktorý má vraj tajnú dohodu s farmaceutickými firmami.

Ale možno to s tým odporom nie je také horúce, píše redaktor Financial Times Simon Kuper, ktorý žije v Paríži. Mnohé totiž nasvedčuje tomu, že keď príde na lámanie chleba, ľudia budú uvažovať pragmaticky a dajú sa zaočkovať.

Je pravda, že sociálne médiá šíria konšpiračné teórie, a ak by sme brali vážne to, čo ľudia hovoria, žili by sme vo veľmi čudnom svete. Lenže realita je zrejme iná. „Keď sa ukáže, že vakcíny sú účinné a bezpečné, veľká časť populácie ich prijme,“ myslí si profesor Vish Viswanath z Harvardu, ktorý sa zaoberá verejným zdravím.

Dáta mu dávajú za pravdu. Aj nedôverčiví Francúzi dávajú takmer všetci očkovať svoje deti hexavalentnou vakcínou proti šiestim chorobám. Je pravda, dodáva Kuper, že očkovanie je povinné, ale aj tak je 98 percent veľmi vysoké číslo a podobne to vyzerá v USA. Skupina „antivaxerov“ je podľa Viswanatha relatívne malá a dostáva sa jej väčšej pozornosti, než si zaslúži.

To, že len relatívne málo ľudí sa dá očkovať proti chrípke, nie je určujúce, lebo chrípku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

    Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie