Denník N

Čím sme zvláštni, že v boji s pandémiou štatisticky víťazíme nad susedmi?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Národné stereotypy, ktoré prisudzujeme Čechom a nám samotným, môžu byť jedným z vysvetlení.

Úspech Slovenska pri zvládaní pandémie môže spočívať aj v tom, že sa u nás „veľa ľudí modlí, aby tá korona prešla čo najrýchlejšie“, povedal minister Milan Krajniak v diskusii Denníka N, ktorého redakcii vytkol, že „silu modlitby“ podceňuje.

Krajniak má pravdu o úspechu, keď porovnáva Slovensko so svetom a najmä s naším okolím. Naše štatistické údaje sú výrazne lepšie. Pokiaľ ide o jeho teóriu modlitby, mohla by obstáť pri ateistických Čechoch, ktorí patria v prepočte infikovaných aj mŕtvych k najhorším na svete. No neobstojí pri katolíckych Poliakoch, ktorí v prepočte umierajú ešte viac ako Česi.

Ak teda odrátame silu modlitby, čím sme takí zvláštni, že máme násobne menšie počty úmrtí a vážne chorých než naši susedia a aj najnižšiu mieru nákazy, hoci – súdiac podľa verejnej nálady – sme lúzri a naštvanosť spoločnosti naberá na obrátkach?

Môže to byť tým, že naše štatistiky o samotnej nákaze sú skreslené, lebo menej testujeme. V skutočnosti sme na tom teda horšie, než si myslíme, a len dobiehame Čechov. Možno už o mesiac sa naša zvláštnosť rozplynie v nemilosrdných údajoch o počte mŕtvych a vážne chorých.

Ale takisto môžeme dúfať, že sa to nestane a že aj o mesiac budeme stále riešiť záhadu, aké sú to vlastnosti či okolnosti, ktoré z nás urobili relatívnych víťazov nad koronou.

Záhada disciplíny

Jednou z odpovedí bude iste tá, že vláda Igora Matoviča reagovala na prvú aj druhú vlnu skôr a dôraznejšie než susedia. Populista Matovič sa na rozdiel od iných populistov rozhodol nepopierať vážnosť pandémie a vybral si vírus za svojho úhlavného nepriateľa. Prečo to urobil, vie len on sám, ale mali by sme mu to pripísať k dobru aj napriek jeho nevábnym prejavom cholerického a vzťahovačného náčelníka.

Druhou odpoveďou bude prekvapivá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie