Denník N

Virológ o kloktaní v školách: Deti sa napijú roztoku a kloktajú 10-krát po päť sekúnd. Zachytíme vírus podobne ako cez výter

Boris Klempa. Foto - archív B.K.
Boris Klempa. Foto – archív B.K.

Premiér Igor Matovič minulý týždeň predstavil novinku, akou by sa mohli testovať deti v školách tak, aby sa vyhli nepríjemným výterom pri antigénovom testovaní. Predstavoval si to tak, že deťom sa odoberie vzorka kloktaním, pričom do laboratória by išla jedna spoločná vzorka za celú triedu. Tá by sa otestovala PCR testom.

Na testovaní cez sliny či kloktanie pracuje tím slovenských vedcov, ktorého súčasťou je aj virológ Boris Klempa. Kloktanie by sa podľa neho mohlo v školách spustiť už v januári či vo februári.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako prebieha odoberanie vzorky kloktaním,
  • prečo sa vykloktaná vzorka testuje PCR testom,
  • aké spoľahlivé je testovanie cez kloktanie,
  • ako vedci pracujú na tom, aby stačilo vzorku iba zahriať a bol jasný výsledok.

Kloktanie je roky známy spôsob, ako si poradiť s boľavým hrdlom. Nie je to však zvláštny spôsob na odoberanie vzorky?

Nie je to zvláštny spôsob. Určite to nie je niečo, čo sme teraz vymysleli, používa sa to dlho. Dá sa to považovať za výplach, tak trochu aj za výplach horných dýchacích ciest. Nie je to nič absurdné alebo zvláštne.

Je kloktanie ako spôsob odobratia vzorky novinka alebo sa už na tento účel využilo v minulosti?

Určite to nie je nič inovatívne, nesnažíme sa privlastniť si to ako vlastnú inováciu. Snažíme sa to len u nás na Slovensku zaviesť do praxe.

Dajú sa tak zistiť iné choroby?

Priznám sa, že to presne neviem. Avšak v Kanade je to odporúčaná metóda pre deti, ako sa vyhnúť nosohltanovému výteru. Bežne sa to používa aj v iných krajinách, napríklad v Izraeli alebo v Indii. Aj niektoré nemecké univerzity to používajú na testovanie zamestnancov. Našou hlavnou inšpiráciou je okrem kanadského centra CDC (Center for Disease Control and Prevention – pozn. red.) aj Viedeň.

Prečo?

Vo Viedni vznikla iniciatíva, do ktorej sa zapojila väčšina viedenských univerzít. Takisto používajú kloktanie na odoberanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie