Denník N

Gröhling: Jarné ani polročné prázdniny možno nebudú, alternatíva je aj skrátenie letných

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister školstva hovorí, že opakovanie ročníkov nie je možné zabezpečiť.

Žiaci druhého stupňa základných škôl a stredných škôl sa neučia v školách od 12. októbra. Do škôl sa nevrátia ani do Vianoc. Minister školstva Branislav Gröhling  z SaS nepresadil návrh pilotného a plošného testovania, aby sa deti mohli vrátiť do škôl.

Do 23. decembra chce priniesť nový, už tretí návrh. Dúfa, že by sa žiaci druhého stupňa a stredných škôl mohli vrátiť 8. januára. Minister Denníku N odpovedal na otázky po rokovaní Ústredného krízového štábu. Hovorí, prečo jeho návrh neprešiel, aj to, či by žiaci mohli opakovať ročníky alebo či dostanú úľavy maturanti.

Ako prebiehal Ústredný krízový štáb o testovaní a následnom otváraní škôl? Kto nesúhlasil s vaším návrhom?

Len školstvo a samosprávy nedokážu takéto testovanie urobiť. Potrebujeme súčinnosť aj iných ministerstiev a chceli sme ich zapojiť. Ony argumentovali, že ministerstvo zdravotníctva a vnútra zabezpečujú testovanie v rámci ostatných zložiek. Okrem toho nám vytýkali aj veci týkajúce sa dobrovoľnosti a povinnosti testovania. Tu sme sa dohodli, že podpredseda vlády pán Holý vypracuje právny pohľad.

S návrhom teda nesúhlasili ministri zdravotníctva a vnútra z OĽaNO, ktorí vám mali pomôcť so zabezpečovaním testovania?

Ako ministerstvo školstva nedokážeme samostatne zabezpečiť a zazmluvniť jednotlivých ľudí, preto potrebujeme súčinnosť samosprávy. Ale ani tá do tohto víkendu nedokáže zabezpečiť taký objem ľudí, aby sme dokázali zabezpečiť pretestovanie všetkých. Preto sme povedali, že by malo byť testovanie dvojfázové. Teraz pilotné testovanie, kde by bolo pár desiatok škôl, ktoré by sa zapojili a vedeli by sme to zvládnuť. Na základe tohto by sme vyhodnotili, ako to prebiehalo, a vedeli by sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie