Denník N

Dodnes verím, že Beck je nevinný a nedopoval vedome, hovorí Kučera. Od daviscupového finále prešlo 15 rokov

Slováci sa v eufórii po semifinálovom víťazstve nad Argentínou ostrihali dohola. Po tomto zápase mal Beck pozitívny nález na klenbuterol. Zľava Michal Mertiňák, Dominik Hrbatý, Karol Kučera a Karol Beck. Foto - TASR/Pavel Neubauer
Slováci sa v eufórii po semifinálovom víťazstve nad Argentínou ostrihali dohola. Po tomto zápase mal Beck pozitívny nález na klenbuterol. Zľava Michal Mertiňák, Dominik Hrbatý, Karol Kučera a Karol Beck. Foto – TASR/Pavel Neubauer

Ako to bolo s dopingom Karola Becka a prečo na rozhodujúcu dvojhru nenastúpil Karol Kučera, ale Michal Mertiňák?

Tieto dve otázky vedia vyvolať diskusiu medzi tenisovými fanúšikmi aj po pätnástich rokoch od daviscupového finále. Slováci prehrali 2. – 4. decembra 2005 v bratislavskom NTC s Chorvátmi 2:3.

Traduje sa historka, že Chorváti začali v šatni oslavovať už pred zápasom, keď sa dozvedeli, že bude hrať Mertiňák. Z Kučeru totiž mali obavy.

Kučera sa po pätnástich rokoch k tomuto zápasu vracia a vysvetľuje, čo sa dialo pred rozhodujúcim zápasom. Zároveň je presvedčený, že Beck je nevinný a zakázanú látku klenbuterol neužil vedome.

Kučera je dnes aktívny politik z vládnej strany OĽaNO. Po voľbách sa stal splnomocnencom vlády pre mládež a šport. O politike sa s Kučerom Denník N rozprával v júli, jeho názory nájdete tu:

Téma tohto rozhovoru je však len tenis. Kučera hovorí:

  • ako sa pre rozvod trápil v posledných dvoch rokoch kariéry;
  • čo povedal Miloslavovi Mečířovi tesne pred rozhodujúcim zápasom;
  • prečo Karol Beck dodnes nerád chodí do NTC;
  • akú výčitku má k pôsobeniu Dominika Hrbatého na pozícii daviscupového kapitána;
  • že Martin Kližan mal na prvú desiatku a Kučerovi z neho „padala sánka“ v dobrom aj zlom.

Keď sa spomenie daviscupové finále, čo vám napadne ako prvé?

Že som sa podieľal na obrovskom úspechu, ale hneď aj to, že som sa nachádzal v ťažkom osobnom období. Bol som tesne pred rozvodom a mrzelo ma, že som nemal formu, aby som tímu pomohol viac. Už rok 2004 a aj celá sezóna 2005 bola poznačená zlým obdobím v súkromí. Odohral som v nej iba deväť turnajov a sústredil som sa vlastne len na Davis Cup.

Je pravdivá historka, že sa Chorváti začali tešiť, keď videli, že nastúpi Mertiňák?

Nebol som pri nich v šatni, takže neviem, či sa tešili, ale chorvátski hráči mi hovorili, že mladý Ančić mal zo mňa veľký rešpekt. Mal som za sebou väčšiu kariéru ako Mišo, preto sa báli viac mena Kučera ako Mertiňák.

Pozn.: Mertiňák bol špecialistom na štvorhru, v ktorej to najvyššie dotiahol na 12. miesto svetového rebríčka. Vo dvojhre sa dostal najvyššie na 128. miesto, zatiaľ čo Kučera na šieste. V čase zápasu však bol Mertiňák 162. vo dvojhre a Kučera až 310.

Aj z vašich výsledkov pred daviscupovým finále bolo vidieť, že ste sa trápili. Na US Open ste síce porazili Marka Philippoussisa, ale v druhom kole ste prehrali s Davidom Ferrerom 3:6, 0:6, 2:6. Na domácom challengeri v Bratislave ste zas prehrali s Marcosom Baghdatisom 2:6, 1:6. Ako sa cíti bývalý šiesty hráč sveta, keď stojí pred divákmi a hrá výrazne pod štandardom, na ktorý je zvyknutý?

To, že som porazil Philippoussisa, len svedčí o tom, že dobrý výkon u mňa ešte bol možný. Musel som však mať normálny deň a taký prichádzal len zriedka. V tom období som mal skoro stále zlé dni. Psychicky som na tom nebol dobre, preto ani moja príprava nebola optimálna. Prežíval som frustráciu a bezmocnosť a cez tieto pocity som sa nevedel dostať. To obdobie ma porazilo.

Bol to dôvod, prečo na rozhodujúci zápas nastúpil Mertiňák a nie vy? Mali ste opäť horší deň a nechceli ste nastúpiť?

Niežeby som nechcel nastúpiť, ale v takomto zápase je obrovská zodpovednosť za výkon. Túto zodpovednosť mal aj kapitán Miloš Mečíř, ktorý sa ma ráno opýtal, ako sa cítim. Ja som mu otvorene povedal,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História tenisu

Rozhovory

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie