Denník N

Orbánove útoky na médiá môžu Maďarsko zmeniť ako Slovensko vražda novinára

Márton Gulyás. Foto - FB/Partizán
Márton Gulyás. Foto – FB/Partizán

V Maďarsku sa črtá vážna kríza pre slabé testovanie i protipandemické opatrenia, hovorí aktivista a zakladateľ populárnej politickej online relácie Partizán Márton Gulyás.

Márton Gulyás patrí medzi najznámejších občianskych aktivistov vystupujúcich proti vláde Viktora Orbána. Podpredseda vládneho Fideszu Szilárd Németh ho dokonca raz nazval bezpečnostným rizikom.

Začínal ako divadelný režisér a člen prestížnej skupiny Krétakör. Od roku 2014 pravidelne organizoval provokatívne protesty proti vláde, ale aj opozícii. Gulyásov youtubový kanál s názvom Partizán sa stal v posledných mesiacoch mimoriadne populárnou mediálnou iniciatívou a je to v podstate prvá online politická televízia v Maďarsku.

V rozhovore pre Pozsonyi podcast (podcast Denníka N v maďarčine) hovorí o tom,

  • či sa považuje za aktivistu alebo novinára;
  • ako sa vyvíja situácia médií v Maďarsku po kauze Index;
  • ako môže pokračovať kauza Univerzity divadelných a filmových umení, ktorú ovládla vláda;
  • a aké dôsledky môže mať neúspešné riešenie koronakrízy pre Orbána.

Označujete sa za aktivistu, ktorý používa novinárske metódy. Kde je hranica medzi politickým aktivistom a novinárom?

Je to veľmi ťažká otázka, na ktorú neexistuje exaktná odpoveď, hlavne v poloperiférnom hospodárskom priestore stredovýchodnej Európy pre tunajšie historické, ekonomické a politické pomery. Nechcem sa však vyhnúť otázke. Označujem sa za aktivistu, ktorý používa novinárske metódy, pretože si myslím, že sa tieto roly majú jasne oddeľovať, a ak sa chcem považovať za novinára, musím sa toho ešte veľa naučiť. Aj Partizán by mal spĺňať tieto požiadavky. Pracujeme na nich. Pracovníkov médií by sme nemali deliť na nezávislých a lojálnych k moci, ale na slušných a neslušných. Poviem osobný príklad drzosti novinárov. Po voľbách v roku 2018 ma obvinili, že budem organizovať nepokoje a budem nabádať veľké skupiny ľudí na násilné a teroristické činy. Toto je, samozrejme, extrémna neslušnosť voči každému, ak na to neexistujú žiadne dôkazy a dôvody. Ja by som sa takejto neslušnosti nikdy nedopustil ani proti svojim politickým súperom a takéto metódy práce úplne odmietam.

Viete akceptovať aj to, ak vás označujú za influencera?

V zásade mi to neprekáža, aj keď si myslím, že influencer je obchodná kategória. Influencer vystupuje ako sprostredkovateľ produktov a služieb a takúto funkciu ja nevykonávam. Túto činnosť považujem za mimoriadne škodlivú. Nielen preto, že ide často o skrytú reklamu, ale aj preto, že nabáda na zvyšovanie konzumu vtedy, keď je bytostne dôležité, aby sme našu spotrebu radikálne obmedzili. Mali by sme prestať aplikovať tie výrobné reťaze, ktoré nadmerne využívajú prírodné zdroje a samotných ľudí menia na tovar a degradujú ich pracovné miesta tak, že úplne znemožnia životy sto miliónov ľudí, ktorí si zo svojich miezd nedokážu zabezpečiť základnú ľudskú dôstojnosť.

Ako aktivista ste vystupovali na rôznych politických akciách proti vláde i opozícii – nie je pre vás práca novinára nudná?

Vôbec nie, práve naopak. Práca, ktorú robím teraz, je mi charakterovo bližšia a chcem sa v nej ďalej rozvíjať. Pripravovať sa na rozhovory, tvoriť dramaturgiu, organizovať prácu so zdrojmi, to sú úlohy, ktoré robím veľmi rád. Čo mi chýba, to sú fiktívne filmy, v tejto oblasti mám ešte veľké plány. Nesťažujem sa. Robím prácu, ktorá ma baví, uživí ma, a spolupracujem s veľmi inšpiratívnymi ľuďmi. To dnes o sebe môže, bohužiaľ, vyhlásiť veľmi malá časť obyvateľov Maďarska.

Cítili ste sa už počas svojej kariéry skutočne ohrozený?

Nie. Je to podľa mňa aj trošku prehnané. Verbálne útoky provládnych médií sú väčšinou bezvýznamné. Štát sa ešte nikdy neodvážil na fyzický útok proti mne a podľa mňa sa to nezmení ani v budúcnosti. Samozrejme, po vražde Jána Kuciaka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Viktor Orbán

    Svet

    Teraz najčítanejšie